www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Noua banci, mai putin BRD si Raiffeisen Bank, acorda credite garantate de FNGCIMM agricultorilor care primesc subventii de la APIA

Autor: Bancherul.ro
2014-08-25 17:54

Un numar de 9 banci, dintre care lipsesc BRD si Raiffeisen Bank, vor acorda agricultorilor care primesc subventii de la APIA pentru Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) credite garantate de FNGCIMM, cu o dobanda plafonata la ROBOR 6M + maxim 4%.


FNGCIMM a anuntat ca a finalizat pocedura de semnare a convențiilor cu băncile partenere în campania APIA - SAPS 2014 și invită agricultorii ca, în baza adeverințelor eliberate de APIA, să acceseze credite apelând la una din cele nouă bănci partenere: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, UnicreditȚiriac Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Piraeus Bank si Credit Agricole Bank România. Aceste credite pot fi garantate de către FNGCIMM până la 80% din valoarea finanțărilor acordate de către bănci.


Prin convenții, băncile semnatare se angajează să acorde beneficiarilor eligibili, credite in lei în vederea finanțării capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente, valoarea creditului fiind până la 90% din suma cuvenită din Schema de plată unică pe suprafață ( SAPS).


Schema de plată unică pe suprafață constă în acordarea de către APIA a unei sume uniforme pe hectar, 120 euro/ha, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție.


Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + maxim 4%, iar pentru garanţia acordată se plăteşte anual un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare, în conformitate cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene şi Ordinul Ministrului nr. 40/2009 - MADR.


Pentru accesarea garanţiei FNGCIMM, beneficiarul va depune la banca finanţatoare documentaţia de credit, care în baza analizei documentaţiei solicită Fondului emiterea unei garanţii. FNGCIMM prelucrează solicitarea, acordă garanţia și în baza acordului de garantare, Banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.


Pentru a beneficia de garanția FNGCIMM, producătorii agricoli eligibili trebuie să se încadreze în categoria IMM-uri, putând fi organizaţi ca persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. De asemenea, trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale finanţatorilor, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară, în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene și să nu beneficieze de garanţii de la alte fonduri de garantare pentru aceeași finanțare.


BCR anunta conditiile de creditare pe baza subventiilor APIA


Banca Comercială Romană (BCR) este prima care a anuntat conditiile de acordare a creditelor APIA pentru fermieri, carora le ofera credite de până la 90% din valoarea subvenţiilor pe care urmează să le încaseze de la APIA iar rambursarea creditului, atât principalul cât şi dobânzile aferente, se poate face într-o singură tranşă, la scadenţă.


Subvenţiile se acordă în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) 2014 cu dobânzi atractive care nu depăşesc ROBOR 6M + maxim 4% p.a cât şi comisioane aferente creditului de maximum 1% p.a.


Pentru a simplifica procesul de acordare al acestor credite pentru fermierii care încep deja pregătirea culturilor de toamnă, BCR a redus termenul de acordare al banilor, până la maxim 3 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei. Totodată, un alt avantaj major adus produsului faţă de programul anterior este eliminarea obligativităţii de prezentare a unor garanţii suplimentare în cazul creditelor de până la 300.000 lei, în afara cesiunii în favoarea băncii a subvenţiei pe care o au de încasat de la APIA. De asemenea, specific acestor credite este posibilitatea rambursării creditului într-o singură tranşă, la scadenţă, din încasarea subvenţiei, fără perceperea lunară a dobânzilor. Astfel, agricultorii sunt scutiţi de plata lunară a dobânzilor pe parcursul perioadei de creditare, putând astfel folosi resursele financiare proprii cu scopul reinvestirii acestora în vederea îmbunătăţirii şi creşterii suprafeţei cultivate”, a declarat Magda Sandulescu – Director Executiv Managementul Segmentelor Retail, BCR.


BCR oferă aceste împrumuturi producătorilor agricoli, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice care prezintă Adeverinţa de înregistrare fermier emisă de APIA prin care se confirmă eligibilitatea acestora la obţinerea finanţării.


Beneficiari de subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de credit, mai precizeaza BCR.