www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Bank isi schimba strategia in Rusia, din cauza conflictului cu Ucraina si sanctiunilor impuse de UE

Autor: Bancherul.ro
2014-07-29 23:17

Criza din Rusia, impotriva careia Uniunea Europeana impune noi sanctiuni in urma accidentului aviatic din estul Ucrainei, determina banca austriaca Raiffeisen Bank International (RBI) sa-si schimbe strategia subsidiarei din acesta tara.


Astfel Raiffeisen se va reorienta in Rusia mai mult pe sectorul retail, adica servicii pentru persoane fizice, si mai putin pentru companii, a spus seful bancii, Karl Sevelda (foto), într-un interviu acordat publicației austriece "Wirtschaftsblatt", citat de Reuters.


"Rusia este o piață importantă pentru noi ... dar vom aștepta și vom vedea cum va evolua situația. Vom face în continuare afaceri dar ne vom schimba obiectivele, preferând segmentul de retail în locul celui de corporate", a declarat șeful băncii austriece.


Marjele de profit în afacerile corporate au scăzut semnificativ dar cele de pe segmentul de retail nu au înregistrat scăderi, a apreciat Karl Sevelda, adăugând că Raiffeisen vrea să-și exploateze imaginea excelentă pe care o are în Rusia, cea mai profitabilă piață a RBI.


În condițiile în care UE pregătește impunerea de noi sancțiuni Rusiei, pentru rolul său în criza politică din Ucraina, Sevelda a făcut apel la o soluție echilibrată, apreciind că sancțiunile nu vor afecta numai Rusia ci și Ucraina și Uniunea Europeană.


Totusi, bancherul admite ca "nu pot fi sacrificate toate standardele morale și etice pentru bunul mers al afacerilor".


Sevelda a declarat că s-a întâlnit luna trecută la Viena cu președintele Vladimir Putin, care a subliniat că nu are nicio intenție de anexare si a estului Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea.


"Am avut impresia că Putin nu este pregătit să sacrifice legăturile sale semnificative cu UE facand acest pas", a declarat șeful băncii austriece, adăugând că Ucraina este de asemenea interesată în găsirea unei poziții echilibrate între UE și Rusia.


In ceea ce priveste soarta afacerilor din Ucraina, unde Raiffeisen are de asemenea o subsidiara de marime importanta, pe care se pregatea sa o vanda, in cele din urma s-a decis amanarea vanzarii acesteia, in speranta ca că noul Parlament de la Kiev va restabili domnia legii și astfel nu va mai fi nevoie de ieșirea de pe piața ucraineană.


Raiffeisen a contramandat și vânzarea subsidiarei din Ungaria deoarece a primit o ofertă prea scăzută dar Sevelda a afirmat că situația din această țară este diferită de cea din Ucraina.


"Există pace în țară dar nu există pace între Guvern și bănci", a declarat șeful RBI referindu-se la eforturile autorităților de a cere băncilor să plătească pentru așa zisele practici incorecte de acordare a creditelor.


Sevelda a avertizat că deciziile Guvernului de la Budapesta amenință să provoace pagube masive întregului sistem bancar din Ungaria.