www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Difuzarea de informatii false despre banci va fi pedepsita cu inchisoarea in Bulgaria, dupa falimentul unei banci

Autor: Bancherul.ro
2014-07-17 08:55

Parlamentul bulgar a adoptat miercuri, în primă lectură, un amendament la Codul penal care prevede pedepse cu închisoarea pentru difuzarea de informaţii false despre bănci, dupa ce luna trecuta autoritatile au dat vina pe informatiile publicate de presa si pe zvonurile transmise prin mesaje SMS, e-mailuri si retele sociale pentru falimentul unei banci, in urma unui atac al deponentilor.


Este vorba de Corpbank (Corporate Commercial Bank-KTB), a patra banca din Bulgaria dupa marimea activelor, detinuta in majoritate de un mogul local, Tsvetan Vassilev, care a falimentat in urma atacului deponentilor, desi era descrisa in raportul anual pe 2013 de catre auditorul KPMG drept o banca sigura, cu o rata a creditelor neperformante de doar 1%. (Vezi aici cum a intrat in faliment KTB, in doar 2 zile)


Dupa inchiderea KTB, o alta banca, Fibank, a treia ca marime din tara, a fost victima contagiunii zvonurilor privind solvabilitatea sa, astfel ca a fost asaltata de asemenea de deponenti si inchisa peste un week-end, fiind salvata doar dupa aprobarea de catre Comisia Europeana unui ajutor de stat de 1,7 miliarde pentru furnizarea de lichiditati sectorului bancar. (Vezi aici detalii despre cum s-a incheiat criza bancilor din Bulgaria)


Potrivit legii adoptate de Parlamentul bulgar, difuzarea de informaţii false despre o instituţie financiară care pot provoca panică va fi pasibilă cu pedeapsa cu închisoarea de la doi la cinci ani. Persoana care obţine beneficii ca urmare a difuzării unor astfel de informaţii riscă între cinci şi zece ani de închisoare.


Parlamentul n-a adoptat încă un plan al Băncii Centrale Bulgare (BNB) in vederea despagubirii celor care aveau depozite la KTB, ceea ce genereaza noi temeri privind un nou val de panica in sectorul bancar.


Criza bancara din Bulgaria a izbucnit pe fondul unei instabilitati politice care au dus la organizarea de alegeri anticipate in luna octombrie, cu trei ani inainte de termen.