Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare a bancii grecesti Alpha Bank, ca urmare a ajutorului de stat primit pentru traversarea crizei financiare, plan care prevede, printre altele, si reducerea dimensiunilor subsidiarelor din strainatate. In Romania, Alpha Bank si-a diminuat pe parcursul ultimilor 5 ani cota de piata cu doar 1 punct procentual, de la 5,5% in 2008 la 4,5% in prezent, banca fiind acum a 8-a ca marime din Romania, in scadere de pe locul 6 inainte de criza.
Alpha Bank Romania a obtinut in primul trimestru din 2014 un profit brut de 1,4 milioane euro, dupa pierderi de 4,7 milioane euro inregistrate la finalul anului trecut. (Vezi aici detalii)
Planul de restructurare, se arata in comunicatul Comisiei Europene, care va permite Alpha Bank sa redevina profitabila si care a inceput deja sa fie implementat, prevede reducerea in continuare a activitatii operatiunilor internationale si consolidarea pozitiei din Grecia, in principal prin masuri de rationalizare a cheltuielilor de operare, cresterea venitului net din dobanzi, consolidarea bilantului si o monitorizare stricta a riscului.
Alpha Bank a primit in 2009 un ajutor de stat in valoare de 940 de milioane de euro, iar fondul de stabilitate financiara a Greciei, constituit din fonduri europene, a mai furnizat bancii un ajutor de 4 miliarde de euro pe parcursul anilor 2012 si 2013.
Comisia Europeana precizeaza ca acest ajutor pentru Alpha Bank este cel mai redus acordat de fond (HFSF) pentru cele patru banci sistemice grecesti (Eurobank, National Bank of Greece, Piraeus Bank si Alpha Bank).
In aprilie 2014, Alpha Bank a reusit sa emita obligatiuni in valoare de 1,2 miliarde euro pentru a-si ajusta capitalul in urma testului de stres realizat in 2013 de banca centrala a Greciei si pentru rambursarea ajutorului de stat sub forma actiunilor preferentiale.