www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cati bani poate sa-mi opreasca din pensie executorul judecatoresc pentru recuperarea unui credit?

Autor: Bancherul.ro
2014-05-18 11:54

Intrebare de la un cititor pe www.reclamatiibanci.ro: "Am un credit care a fost dat la o firma de recuperare: SC. EOS-KSI ROMANIA. Am platit pana in ianuarie 2013 ultima rata si am sunat sa le spun ca am ramas fara venit, si voi pune dosarul de pensionare si voi reincepe sa platesc.


Dar m-am trezit ca dosarul este dat la executor judecatoresc care mi-a pus o taxa de 5146 ron, iar creditul este de 41467.00 ron.


Mentionez ca nu am fost niciodata sunata de executor, nu am primit nicio instiintare scrisa, mentionez ca am un venit mai mic decat cuantumul salariului minim net pe economie si am o pensie de 455 ron.


Intrebarile mele sunt:


1. Cat ar trebui sa mi se opreasca din pensie daca mai am si alte datorii, de exemplu doua carduri de la Banca Transilvania?


2. Daca as da in judecata executorul, ce credeti ca as castiga? Sunt de acord sa-mi achit datoria dar nu si acele cheltuieli de executare."


 


Cat poate sa va retina din pensie


Referitor la prima intrebare, si anume cat poate sa va retina din pensie pentru plata datoriilor, in cazul dumneavoastra vi se poate retine cel mult jumatate din pensie, avand in vedere ca aveti mai multe datorii: si credit si carduri de credit.


In ceea ce priveste actionarea in judecata a executorulului judecatoresc, trebuie sa consultati un consilier juridic sau un avocat in acest caz. Trebuie sa vedeti daca firma de recuperare, EOS – KSI,  a procedat corect si legal atunci cand a transmis dosarul la executorul judecatoresc, daca v-a informat inainte, asa cum ar fi trebuit.


Iata ce prevede Art. 728 din noul  Cod de procedura civila cu privire la Limitele urmaririi veniturilor banesti


(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.


(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.


Vezi aici raspunsul complet la intrebari