www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum vor fi supravegheate bancile de catre BCE, in cooperare cu BNR, in cadrul Uniunii Bancare: BCE a publicat regulamentul-cadru privind Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS)

Autor: Bancherul.ro
2014-04-28 09:16

Dupa cum se stie, Romania si-a exprimat acordul de a face parte din Uniunea Bancara, care are trei piloni: Mecanismul Unic de Supraveghere - MUS, care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană şi care va deveni operaţional în noiembrie 2014, un mecanism unic de rezoluţie şi o schemă comună de garantare a depozitelor.


Saptamana trecuta, tara noastra a facut primul pas in cadrul Uniunii Bancare: Guvernul şi preşedintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze, în luna mai, odată cu statele din zona euro, Acordul privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie.


Tot saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat Regulamentul de instituire a cadrului de cooperare la nivelul Mecanismului unic de supraveghere între Banca Centrală Europeană şi autorităţile naţionale competente şi cu autorităţile naţionale desemnate (Regulamentul-cadru privind MUS).


Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 („Regulamentul privind MUS”) instituie Mecanismul unic de supraveghere (MUS), compus din Banca Centrală Europeană (BCE) şi autorităţile naţionale competente (ANC) din statele membre participante.


Conform Regulamentului privind MUS, BCE are competenţa exclusivă să exercite atribuţiile microprudenţiale conferite acesteia prin articolul 4 din acel regulament cu privire la instituţiile de credit cu sediul în statele membre participante. BCE este responsabilă cu funcţionarea eficace şi coerentă a MUS şi cu monitorizarea funcţionării sistemului, în baza responsabilităţilor şi procedurilor stabilite în articolul 6 din Regulamentul privind MUS.


Dacă este cazul şi fără a aduce atingere responsabilităţii şi răspunderii BCE pentru atribuţiile care îi sunt conferite prin Regulamentul privind MUS, ANC sunt responsabile să sprijine BCE, în condiţiile stabilite în Regulamentul privind MUS şi în prezentul regulament, prin pregătirea şi punerea în aplicare a oricăror acte referitoare la atribuţiile prevăzute la articolul 4 din Regulamentul privind MUS cu privire la toate instituţiile de credit, inclusiv să acorde asistenţă în activităţile de verificare.


În acest scop, ANC ar trebui să urmeze instrucţiunile furnizate de BCE în îndeplinirea atribuţiilor menţionate la articolul 4 din Regulamentul privind MUS.


BCE, ANC şi autorităţile naţionale desemnate (AND) trebuie să îndeplinească atribuţiile macroprudenţiale prevăzute la articolul 5 din Regulamentul privind MUS şi să urmeze procedurile de coordonare prevăzute în acel regulament, în prezentul regulament şi în legislaţia relevantă a Uniunii, fără a aduce atingere rolului Eurosistemului şi al Comitetului european pentru risc sistemic.


În cadrul MUS, responsabilităţile de supraveghere corespunzătoare ale BCE şi ale ANC sunt alocate pe baza caracterului semnificativ al entităţilor care intră în domeniul de aplicare al MUS.


Prezentul regulament stabileşte, în special, metodologia specifică de evaluare a acestui caracter semnificativ, în conformitate cu articolul 6 alineatul (7) din Regulamentul privind MUS.


BCE are competenţă de supraveghere directă pentru instituţiile de credit, societăţile financiare holding, societăţile financiare holding mixte cu sediul în statele membre participante şi sucursalele din state membre participante care aparţin instituţiilor de credit cu sediul în state membre neparticipante care sunt semnificative.


ANC sunt responsabile cu supravegherea directă a entităţilor care sunt mai puţin semnificative, fără a aduce atingere prerogativei BCE de a decide, în cazuri specifice, să supravegheze direct aceste entităţi, atunci când este necesar pentru aplicarea consecventă a standardelor de supraveghere.


Pentru a ţine cont de evoluţiile recente ale legislaţiei Uniunii în domeniul sancţiunilor şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului cu privire la principiul separării fazei de investigare de cea a luării deciziilor, BCE va înfiinţa o unitate independentă de investigare care să investigheze în mod autonom încălcările normelor şi deciziilor în materie de supraveghere.


Vezi regulamentul-cadru privind Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS) in FISIERE