Banca cipriota Bank of Cyprus a anuntat BVB ca si-a vandut pachetul de 9,99% din actiunile Bancii Transilvania pe care l-a achizitionat in decembrie 2009, pentru 58 de milioane de euro, tranzactie considerata dubioasa de catre autoritatile din Cipru si din Romania si pentru care Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, este judecat in prezent de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Astazi, Bank of Cyprus, conform anuntului la BVB, a vandut in total 220,4 de milioane de actiuni, in cadrul a trei tranzactii speciale pe piata deals, la un pret de 1,67 lei/actiune, sub pretul de referinta de 1,81 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 368,1 milioane lei, respectiv 82,5 milioane euro.
In data de 16 decembrie 2009, Bank of Cyprus a cumparat un numar total de 102,8 milioane de actiuni BT, reprezentand 9,7% din capitalul bancii, la pretul de 58 milioane euro, conform anuntului de la Bursa din Cipru. O actiune TLV valora in acest moment 2,4 lei.
Ceea ce inseamna ca banca cipriota a facut un profit de 24,5 milioane euro.
Procurorii DIICOT il acuza pe Horia Ciorcila de faptul ca avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).
Procesul este in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte, dupa ce Ciorcila a castigat cazul la Curtea de Apel. El este acuzat de infractiunea de spalare de bani (Legea 656/2002 art. 23), alaturi de fostul presedinte al Bank of Cyprus Romania, Georgios Christofourou.
Operatiunea "diabolica" cu numele de cod "Beatrice"
Intr-un raport realizat de firma de consultanta Alvarez and Marshal, la cererea bancii centrale a Ciprului, se afirma ca operatiunea cu numele de cod „Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane de euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, este suspecta si trebuie anchetata de autoritati.
De altfel, procororii DIICOT din Cluj au deschis, la finalul anului trecut, un nou dosar in acest caz, in care Ciorcila este acuzat de spalare de bani.
Raportul dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.
Planul initial era ca Bank of Cyprus sa cumpere 20% din actiuni, pentru care s-au facut 3 scenarii. Primul era de a negocia cu actionarii existenti cumpararea actiunilor cu un discount. Al doilea plan prevedea acordarea unui credit unui angajat al Bank of Cyprus, ce urma apoi sa fie prezentat drept investitor.
Al treilea plan, de-a dreptul diabolic, prevedea acordarea unui credit pentru un actionar al Bancii Transilvania, urmand ca ulterior imprumutul sa fie declarat neperformant iar banca sa-i prea in schimb actiunile.
Scenariile au fost puse la cale pentru a evita preluarea actiunilor printr-o oferta publica, care ar fi majorat pretul actiunilor, precum si prevederii care interzice unui actionar sa detina mai mult de 10% din actiunile bancii romanesti.
Raportul a fost prezentat, la ultimul termen de judecata, si judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie, acestia urmand a decide daca este sau nu relevant pentru proces.
Vezi aici detalii