www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Steven van Groningen: Coalitia Pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) este vocea care reprezinta mediul de afaceri in dialogul cu Guvernul; astazi se discuta proiectul de lege privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

Autor: Bancherul.ro
2014-04-16 08:37

Unul dintre obiectivele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) este ca în baza dialogului cu Guvernul, România să urce în următorii trei ani 10 locuri în clasamentul competitivităţii întocmit de OECD, a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, marţi, la Palatul Victoria.

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o formă de colaborare care s-a născut acum mai mult de un an de zile, este o formă de colaborare informală, nu este vorba de o structură juridică. Membri la ora actuală sunt 20 de asociaţii de business şi 17 membri asociaţi care au statut de observatori. Este vorba de o structură care este deschisă şi s-a născut din ideea de a îmbunătăţi dialogul cu Guvernul. Ne-am dat seama că sunt multe asociaţii de business care au ca mesaj asemănător ideea e de a avea o singură voce şi, pe cât este posibil, să facilităm dialogul cu Guvernul. Ne dorim să creăm o economie mai competitivă, o Românie mai competitivă şi acesta este un lucru în interesul tuturor", a afirmat Steven van Groningen, în calitate de reprezentat al CDR, la finalul ceremoniei de semnare a documentului "Înţelegerea privind constituirea unei platforme de consultare între Guvernul României şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României".

Reprezentatul CDR a adăugat că investitorii, în multe cazuri, se confruntă cu "un mediu care nu este întotdeauna predictibil, ceea ce nu este foarte de ajutor pentru creşterea economică".

"România a făcut eforturi uriaşe pentru a crea un mediu stabil din punct de vedere macroeconomic. E important acum să creăm şi un mediu stabil şi predictibil din punct de vedere al legislaţiei. Sper că din dialogul pe care-l vom continua şi pe care-l finalizăm, dintr-un anumit punct de vedere, astăzi, să contribuim la un mediu care este mai predictibil. Unul din obiectivele pe care ni le-am propus este să creştem în trei ani de zile zece locuri în clasamentul de competitivitate aşa cum este făcut anual de OECD. Şi dacă vom continua cu dialogul aşa cum a avut loc în ultimele trei luni cred că este un lucru pe care-l putem atinge. Până atunci sper ca şi Coaliţia să crească, este o organizaţie inclusivă", a mai declarat Steven van Groningen.

Din partea Guvernului, alături de premierul Victor Ponta, au semnat acordul de colaborare cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Florin Nicolae Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri. Din partea CDR au semnat acordul cu Executivul Valeriu Nistor, preşedinte Camera de Comerţ Americană în România, Florin Pogonaru, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Bogza, preşedinte Consiliul Investitorilor Străini şi Mihai Marcu, preşedinte Fundaţia Romanian Business Leaders.


Proiectul privind scutirea de impozit a profitului reinvetit


Ministerul Finanţelor Publice a postat astăzi pe site-ul instituţiei, la rubrica Transparenţă decizională,  proiectul de Ordonanţă de Urgenţă  pentru modificarea art.19 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, în sensul scutirii de la plată a impozitului pe profitul reinvestit, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat.

“Ministerul Finanţelor promovează scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit ca măsură de stimulare a competitivităţii şi inovării, de atragere a investiţiilor şi de susţinere a creşterii economice, în condiţii de competitivitate la nivel european”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, agenţii economici vor fi scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar.  

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv.

Ministrul Finanţelor Publice va avea joi consultări pe marginea proiectului de act normativ cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Ulterior, consultările vor continua în cadrul  Consiliului Economic şi Social şi în cadrul Comisiei de Dialog Social.