Primele 30 de mari bănci din Europa au renunţat anul trecut la 80.000 de angajaţi, reprezentând 3,5% din total, iar o revenire a numărului de locuri de muncă la nivelul anterior crizei pare puţin probabilă, în pofida recuperării economice din regiune, apreciaza specialistii in resurse umane, citati de Reuters.
Aceasta nu inseamna insa ca toti bancherii si-au pierdut locurile de munca, intrucat o parte au fost transferati la alte banci, in urma tranzactiilor de achizitii si fuziuni.
Bancile spaniole au facut anul trecut printre cele mai drastice restructurari: Bankia a renunţat la 23% din angajaţi pentru a respecta condiţiile unui ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiană UniCredit, care a renunţat la cel mai mare număr de angajaţi anul trecut, 8.490, a afirmat în raportul financiar că cea mai mare parte a reducerii personalului este datorată externalizării unor operaţiuni IT.
KBC, din Belgia, a invocat de asemenea restructurarea drept motiv pentru scăderea cu 7.938 a numărului de angajaţi, circa 22% din total. Instituţia de credit a vândut operaţiuni din Rusia şi Serbia.
Alte bănci, precum BBVA, au justificat declinul numărului de posturi tot prin restructurări şi vânzare de active.
Ritmul reducerii personalului a încetinit aproape la jumătate anul trecut, iar cele mai multe bănci se apropie de finalul programelor de restructurare convenite pentru ajutoarele financiare primite în timpul crizei.
Testele de stres care vor fi derulate în acest an în UE ar putea conduce la un nou val de concedieri, dacă autorităţile de reglemnentare trag concluzia că băncile au nevoie de rezerve dee capital mai consistente.