www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile au majorat cu 1%, intr-o singura luna, dobanda la creditele in lei pentru IMM-uri. Cum explica BNR diferenta mare dintre costurile finantarii firmelor din Romania in comparatie cu Polonia, Ungaria, Cehia

Autor: Bancherul.ro
2014-04-08 10:35

Dobanda la creditele in lei acordate de banci firmelor a urcat cu aproape un punct in februarie, de la 6,79% la 7,53%, dupa ce pe parcusul anului trecut au scazut cu 3 puncte, de la 9,76% la 6,84% la finalul lui 2013, arata ultimele statistici ale BNR. Comparativ, dobanzile la aceleasi tipuri de credite sunt cu doua puncte mai mici (in jur de 4%) in Polonia si Ungaria, si de doar 2% in Cehia si in zona euro.


Interesant este ca dobanzile la creditele de consum si la cele ipotecare din Romania sunt la aceleasi niveluri, sau chiar mai mici decat cele din tarile vecine, conform statisticilor Bancii Centrale Europene, prezentate intr-un articol recent din Bancherul.ro.


Aceleasi comparatii au fost facute ieri si de reprezentantii BNR, in cadrul unui simpozion in care au vrut sa arate ca si Romania a intrat, in sfarsit, in randul lumii in ceea ce priveste dobanzile la credite, odata cu reducerea semnificativa a inflatiei si a dobanzii de politica monetara.


“Mecanismul de transmisie a ratei dobânzii funcționează. Pe fondul scăderii ratei dobânzii relevante a pieței monetare interbancare, rata medie a dobânzii la creditele noi s-a apropiat de cea a altor state din regiune”, este concluzia unei analize prezentata de BNR.


Reprezentantii BNR au incercat insa si sa explice motivul pentru care exista inca o diferenta destul de mare intre costurile creditelor pentru IMM-uri din Romania si cele din alte tari vecine. Iar principalul motiv a fost, poate surprinzator, faptul ca la noi exista o pondere mai mare decat in alte tari a creditelor de valoare mica: “Marja faţă de cotaţia interbancară ROBOR3M rămâne mai ridicată, exclusiv datorită segmentului societăţilor nefinanciare, caracterizat printr-o pondere înaltă a creditelor de valoare mică.


Pe segmentul populaţiei, atât ratele dobânzilor la creditele pentru consum și pentru locuințe, cât și marjele acestora față de ratele relevante ale pieței monetare interbancare sunt printre cele mai reduse din regiune”, se mai arata in analiza.


Sa vedem insa cum crede BNR ca ar putea sa scada dobanzile la creditele pentru IMM-uri in Romania.


Conform BNR, "diminuarea în perspectivă a marjei pe segmentul societăților nefinanciare ar putea decurge din:
- avansul procesului de curățare/ajustare a bilanțurilor instituțiilor de credit/companiilor nefinanciare;
- îmbunătățirea percepției de risc a băncilor;
- ajustarea/reducerea diferitelor categorii de costuri ale instituțiilor de credit;
- extinderea programelor destinate susţinerii IMM-urilor;
- sporirea intermedierii financiare