www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Victor Ciorbea a primit de la parlamentari mai multe voturi decat Misu Negritoiu pentru nominalizarea la ASF, desi nu are deloc experienta in domeniul financiar

Autor: Bancherul.ro
2014-03-31 16:42

Victor Ciorbea, fost premier si sef de sindicat, in prezent senator PNL, fara nicio experienta in domeniul financiar, a fost totusi avizat favorabil de comisiile de buget-finante din Parlament pentru pozitia de membru neexecutiv in Consiliul ASF, cu 49 de voturi "pentru", mai multe decat a obtinut experimentatul bancher Misu Negritoiu, avizat pentru functia de presedinte al ASF.


Negritoiu a primit doar 44 de voturi "pentru", 2 voturi "impotriva", la fel ca Ciorbea, si 3 abtineri. (Vezi aici declaratiile lui Negritoiu)


Pentru postul de membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară au mai candidat Adrian Mitroi, Sebastian Romulus Matișan și Ion Golu.


Deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Ciorbea ce anume îl recomandă pentru a face parte din Consiliul ASF, în condiţiile în care nu deţine experienţa necesară prevăzută în Legea ASF, respectiv "o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".


Fostul premier a susţinut că a fost singurul şef de promoţie "cu zece pe linie" în 45 de ani de comunism la facultăţile de drept şi de ştiinţe sociale fără să fie membru de partid.


"Ce înseamnă asta? Unu, că notele nu le-am obţinut pentru activitate politică, şi doi, că am avut nota maximă şi la drept financiar, şi la legislaţie economică, privind relaţiile economico-financiare, administrative şi contractuale dintre unităţile socialiste, şi respectiv la contracte speciale privind asigurări şi reasigurări", a replicat Ciorbea, citat de Mediafax.


"Dar dacă nu vreţi să-mi luaţi în considerare perioada în care am fost cadru didactic, vă rog să o luaţi în considerare pe aceea de 4 ani, cât am fost procuror care am lucrat în Parchetul General, la Direcţia de cauze civile, şi am pus concluzii la Tribunalul suprem, deci la instanţa supremă, în litigiile dintre unităţile socialiste, care vizau de multe ori sute de milioane sau miliarde de lei la valoarea de atunci. Deci patru ani, lăsăm la o parte activitatea didactică, şi cei opt ani de administrare, de gestionare, nemijlocită, ca principal responsabil al averii sindicatelor, a doua avere a ţării, al patrimoniului Capitalei şi respectiv patrimoniului statului român. În total, oricum s-ar face calculele, depăşesc cu mult cifra aceasta de nouă ani", a mai spus Ciorbea.


"Îmi propun îmbunătățirea legislației în materie și în acest sens a relației cu Parlamentul (...), îmbunătățirea activității de reglementare secundară, în toate cele trei domenii importante. Eu cred că poate și trebuie să fie ameliorată activitatea normativă în aceste domenii și evident totul în cadrul echipei și beneficiind de experiența domnului președinte, a domnului prim—vicepreședinte Dăianu, a celor trei vicepreședinți, a celor 600 și ceva de angajați, putem, cred eu, să reconstruim, să reclădim această instituție și să îi asigurăm credibilitatea necesară", a spus Ciorbea la audierile din Parlament.