www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bogdan Olteanu, BNR: Intr-o lume a dronelor si calculatoarelor, oamenii trebuie sa faca ce nu pot masinile

Autor: Bancherul.ro
2014-03-27 14:35

Elementul fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională va trebui să se bazeze pe capacitatea personală a fiecărui individ de a lua decizii, de a se adapta, de a face ceea ce automatul nu face, având în vedere că vom trăi profesional într-o lume a dronelor şi a calculatoarelor, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Agerpres, într-o conferinţă dedicată dezvoltării profesionale pe termen lung.

"Dacă ne uităm ce se gândeşte în economiile performante şi ce se face acolo, vedem că vom trăi profesional într-o lume a automatelor, nu a automatelor de gândire, ci a celor de acţiune, a dronelor şi a calculatoarelor. Perioada de muncă a unei cariere se va lungi, aşa încât cam toţi trebuie să ne gândim în ce măsură şi ce ar trebui să facem pentru a fi utili, performanţi şi necesari peste zece ani. Potrivit studiilor care urmăresc aceste evoluţii, elementul fundamental este capacitatea personală de a lua decizii, capacitatea de a te adapta, capacitatea de a face ceea ce automatul nu face", a explicat Olteanu.

În opinia sa, cel puţin în România, sistemul educaţional nu este pregătit să facă faţă acestor provocări.

"Am mult mai mari speranţe şi ar trebui să avem mult mai mari aşteptări de la calificarea profesională ulterioară finalizării educaţiei formale şi aici rolul conducătorilor de resurse umane este esenţial. Capacitatea lor de a ne învăţa să devenim mai adaptabili la provocările profesionale ale următoarelor decenii este esenţială", a explicat viceguvernatorul BNR.

Potrivit lui Bogdan Olteanu, discuţiile despre leadership nu mai trebuie să vizeze doar conducerile marilor instituţii, ci ar trebui să ajungă în structurile de funcţionare ale unei entităţi, pentru a dezvolta leadership-ul la acel nivel.

El a mai spus că Banca Naţională este prima instituţie publică din România care şi-a reaşezat complet politica de resurse umane, punând-o pe baze de evaluare individuală, de performanţă şi nu pe bază de structuri.