www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI analizeaza primele doua evaluari ale acordului stand-by cu Romania

Autor: Bancherul.ro
2014-03-25 17:58

Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează, la 26 martie 2014, primele două evaluări ale acordului stand-by cu România, potrivit calendarului publicat pe pagina online a instituţiei financiare internaţionale. Evaluările au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter (foto), potrivit Agerpres.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a efectuat o vizită la Bucureşti, în perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de două miliarde euro, care a fost aprobat la 27 septembrie 2013.

Misiunea FMI a discutat cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice, pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014.

La finalul vizitei, şeful misiunii FMI în România a informat că s-a ajuns la un acord la nivel tehnic, majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 fiind îndeplinite. Singura ţintă ratată de autorităţile de la Bucureşti a fost cea referitoare la reducerea arieratelor acumulate de companiile de stat pentru ultimul trimestru al anului trecut.

Andrea Schaechter a precizat că România şi-a redus deficitul fiscal cu peste 6,5% din PIB, fiind una dintre cele 11 state membre care nu mai sunt în procedura deficitului excesiv. Deficitul de cont curent, care ajunsese la un nivel maxim de 14%, a coborât la aproape 1% din PIB.

Printre problemele rămase de rezolvat, reprezentantul FMI a evidenţiat şomajul în rândul tinerilor, care depăşeşte 20% şi deficienţele infrastructurii, în special în sectorul energiei şi transporturilor. Andreea Schaechter a apreciat că autorităţile române au respectat calendarul de liberalizare a pieţei de energie şi gaze şi, mai mult, sunt în grafic cu planul de listări ale companiilor la bursă.

În ce priveşte acciza la carburanţi, premierul Victor Ponta a reiterat că Guvernul nu poate renunţa la implementarea acestei măsuri, pentru că acest lucru ar însemna redeschiderea bugetului, lucru comunicat şi de reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI.

La 5 martie 2014, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a aprobat Memorandumul pentru semnarea Scrisorii cu FMI care cuprinde aprobarea rezultatului discuţiilor purtate în perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2014, în cadrul misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale aferente programului curent de asistenţă financiară de tip preventiv şi aprobarea semnării de către primul ministru Victor Ponta, împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, a Scrisorii de intenţie.