www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditele in valuta pot fi modificate retroactiv doar in cazuri extraordinare, spune Curtea Constitutionala din Ungaria

Autor: Bancherul.ro
2014-03-18 08:54

„Contractele de credit pot fi amendate retroactiv doar în cazuri extraordinare, în care circumstanţele s-au schimbat semnificativ într-un mod care nu putea fi prevăzut la momentul semnării contractului. Schimbările trebuie făcute luând în calcul, pe cât posibil, interesele ambelor părţi“, se arată în decizia Curţii Constituţionale.


Parlamentul, dacă alege să amendeze contractele de împrumut, trebuie să demonstreze că o astfel de măsură este necesară, iar Curtea Constituţională va decide, a a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Peter Paczolay.


Premierul Viktor Orban a declarat că vrea să elimine creditele în valută ale populaţiei, în mare parte în franci elveţieni. Mulţi dintre cei cu împrumuturi în valută au înregistrat dificultăţi la plata datoriilor în ultimii ani, ca urmare a deprecierii forintului în contextul crizei financiare.


Cabinetul de la Budapesta a amânat în noiembrie o decizie privind ajutarea persoanelor cu astfel de împrumuturi, din cauza lipsei de claritate privind legalitatea măsurii.


Forintul s-a depreciat cu aproximativ 43% faţă de francul elveţian începând de la mijlocul anului 2008.


Ungurii aveau la sfârşitul lunii ianuarie credite ipotecare de 1.750 de miliarde de forinţi (7,7 miliarde de dolari) folosite pentru achiziţia de locuinţe, precum şi împrumuturi de consum în valută, dar garantate cu proprietăţi imobiliare, de 1.600 miliarde de forinţi, potrivit datelor băncii centrale.


În 2011, Orban a impus băncilor să accepte pierderi de 1,7 miliarde de dolari într-un program de plată anticipată a unor credite ipotecare la un curs de schimb sub cel existent pe piaţa valutară la acel moment.


Pe piaţa bancară din Ungaria, instituţia locală de credit OTP concurează preponderent cu bănci străine, precum Erste Group, UniCredit, KBC Groep, Intesa SanPaolo şi Raiffeisen Bank International.


Nicolae Cinteza, BNR: Rambursarea creditelor in valuta la cursul la care au fost luate ar genera o criza de sistem


O propunere legislativa privind transformarea creditelor din valuta in lei s-a dezbatut recent si in Parlamentul din Romania.


Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, declara în data de 18 februarie, îm cadrul dezbaterilor din Comisia de buget din Senat, că restituirea în lei a creditelor contractate în valută la cursul la care a fost contractat ar genera o criză de sistem şi vor fi bănci care vor da faliment.


„Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment“, a spus Cinteză, care a prezentat punctul de vedere al Băncii Naţionale a României.


El a transmis atunci senatorilor că există un singur caz de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul din data semnării contractului, în Croaţia. „Un singur caz, din cauza căruia banca părăseşte Croaţia“, a spus Cinteză.


De altfel, există deja o opinie inclusiv la Curtea Europeană de Justiţie potrivit căreia rambursarea la un curs diferit de cel în care s-a contractat creditul poate fi considerată abuzivă.


Cel care a formulat acest punct de vedere este Nils Wahl, avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Concluziile lui Wahl au venit pe marginea unui caz din Ungaria, Kasler şi Rabai contra băncii OTP.