Actiunile Bancii Carpatica au crescut puternic joi, cu 12,5%, dupa ce conducerea bancii a anuntat Bursa ca va cere aprobarea actionarilor pentru o fuziune cu alta banca. Decizia privind o posibila fuziune va fi luata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGE) convocata pentru data de 10 aprilie.
AGE a fost convocata la solicitarea actionarului principal al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea, aflat in prezent in inchisoare in cazul Carpatica Asig, care detine 41,2% din actiunile bancii, si Corneliu Tanase, cu 11,2% din actiuni, care impreuna au capitalul majoritar al bancii (53,4% din actiuni), dar nu cu intentia de a propune fuziunea bancii, ci de a reduce numarul membrilor din conducerea bancii, de la 5 la 3 in prezent, atat in cadrul Consiliului de Supraveghere cat si in conducerea executiva (directoratul). (Vezi aici concovatoarele, publicate pe site-ul Carpatica)
In aceste conditii, conducerea bancii „considera oportun sa supuna analizei si aprobarii actionarilor noi oportunitati de dezvoltare a bancii”. Astfel, se va cere actionarilor „imputernicirea directoratului bancii pentru a analiza si identifica eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea de fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune care va fi supus spre aprobare AGE”.
Se pare, asadar, ca Ilie Carabulea nu este de acord cu fuziunea, acesta fiind si motivul pentru care vrea sa schimbe conducerea bancii, prin reducerea numarului membrilor directoratului.
Se pune deci intrebarea: De ce doreste conducerea Carpatica o fuziune, contrar vointei patronilor, actionarii majoritari, asadar care pot respinge in AGE o astfel de propunere?
Raspunsul l-a dat recent reprezentantul BNR, Nicolae Cinteza, care anunta ca are de gand sa emita o decizie prin care se retrage dreptul unui actionar la o banca si implicit a dreptului de vot. „S-ar putea sa mai apara ceva probleme, o sa vedeti reactia noastra in 2-3 saptamani referitor la un actionar care in opinia noastra nu prea mai indeplineste cerintele cerute de lege sa ramana actionar si care probabil isi va pierde dreptul de vot intr-o banca. Nu spun cine, ce si cum, pana va fi aprobata de Consiliul de Administratie la BNR”, a spus Cinteza.
Asadar, daca BNR va decide ca Ilie Carabulea nu va mai avrea drept de vot la AGE, atunci restul actionarilor ar putea aproba fuziunea bancii.
Ramane intrebarea: cine este banca ce va prelua Carpatica?
Ce a declarat Cinteza: „Exista niste discutii, saptamana asta am avut discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta. Deocamdata au ajuns la concluzia ca exista o compatibilitate puternica intre portofoliile si practicile lor care sa le permita sa fuzioneze. Actionarul uneia doreste, actionarul celeilalte si da si nu, a ramas sa mai studieze. O banca e din grupul 2 de banci, asta insemnand o cota de piata intre 1 si 5%, cealalta e din grupul 3 de banci, cu o cota de piata mai mica de 1% si niciuna din Grecia.”
Bancile din acest grup 3 care ar putea fi interesate de Carpatica si care ar si putea avea puterea financiara necesara unei preluari sunt Libra Bank si Bank Leumi, prima se pare avand sanse mai mari decat cea de-a doua.