BNR someaza bancile sa intre in normalitate |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-23 19:01 |
|
Banca Naţională a României a solicitat unui număr de şase bănci comerciale să reintre în normalitate şi a decis că în cazul în care ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei lombard, de 14,25% în prezent, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR.
"Dacă ne referim la ziua de azi, când dobânda la facilitatea de finanţare de la BNR este de 14,25%, asta înseamnă că la o depăşire a ratei pe piaţa interbancară de 17,8125 (14,25 x1,25 - n.r.), Banca Naţională poate să intervină", a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.
Consiliul de administraţie al BNR a decis modificarea normei privind funcţionarea pieţei monetare interbancare, cu scopul de a asigura utilizarea normală a indicilor pieţei monetare interbancare şi evitarea unor situaţii similare celor din ultimele zile.
Astfel, dacă nivelul ratei dobânzii ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit a BNR, instituţia poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante.
"În această situaţie, Banca Naţională a României va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliţi astfel: ROBID pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit a băncii centrale; ROBOR pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit a băncii centrale", se arată într-un comunicat al BNR.
Modificarea va intra în vigoare în ziua lucrătoare următoare publicării textului în Monitorul Oficial.
Direcţia de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României a invitat la discuţii conducătorii şi directorii de trezorerie din şase bănci comerciale, cărora li s-au solicitat explicaţii legate de operaţiunile de pe pieţele interbancare, precum şi cu privire la cotaţiile excesive ale ratelor dobânzilor.
"În acelaşi timp, au fost invitaţi la discuţii conducătorul şi trezorierul unei alte bănci, pentru clarificări privind operaţiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu instituţii financiare nerezidente, precum şi referitor la poziţiile rămase deschise în cadrul operaţiunilor realizate pe piaţa interbancară", potrivit comunicatului citat.
Evoluţiile recente ale cotaţiilor ROBID/ROBOR constituie o situaţie temporară şi izolată, iar băncilor invitate "li s-a solicitat imperativ reintrarea în normalitate", se spune în comunicat.
BNR a precizat că menţinerea unei relaţii funcţionale pe termen lung, între bănci şi clienţii lor, presupune evitarea transferării nejustificate asupra celor din urmă a creşterilor de dobânzi rezultate indirect din cotaţiile care reflectă disfuncţionalităţi ale pieţei interbancare.
Cele zece bănci comerciale care participă zilnic la stabilirea ratelor ROBID/ROBOR sunt The Royal Bank of Scotland, fosta ABN Amro, Bancpost, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC, Eximbank, ING, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Unicredit Ţiriac Bank.
Băncile au afişat, joi, dobânzi în scădere la depozitele plasate (ROBID) şi la cele atrase (ROBOR) comparativ cu ziua anterioră.
Astfel, pentru depozitele cu scadenţa la o zi, ratele se plasau la 14-27,81% comparativ cu cele publicate miercuri, de 18,89 - 57%, iar pentru cele la o săptămână dobânzile s-au situat la 14,04-28,5%, comparativ cu nivelul de 15,96-46,19% din ziua precedentă.
|
|