www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Scaderea comisioanelor la platile cu cardul, sustinuta si de Banca Centrala Europeana: va duce la cresterea concurentei si dezvoltarea platilor electronice

Autor: Bancherul.ro
2014-02-15 20:45

Banca Centrala Europeana (BCE) sprijina initiativa Comisiei Europene de a limita comisioanele interbancare platite de magazine pentru acceptarea cardurilor, masura ce urmeaza a fi adoptata si in Romania, considerand ca astfel se va stimula competitia pe piata platilor cu cardul, permitand intrarea de noi jucatori, ceea ce va determina o crestere a utilizarii platilor electronice.


Autoritatile europene vor limita la maxim 0,2% comisioanele la platile cu cardul de debit si la 0,3% la cele cu cardul de credit, limite ce urmeaza a fi impuse si in Romania, unde in prezent comierciantii platesc cam de 5 ori mai mult, respectiv in jur de 1%, conform calculelor Consiliului Concurentei.


Ministerul Finantelor a publicat un proiect de lege care prevede plafonarea comisioanelor si in Romania, la aceleasi niveluri stabilite si la nivel european.


„BCE apreciaza faptul ca prin aceasta reglementare se stabilesc norme comune la nivel european cu privire la comisioanele interbancare (interchange) si in acelasi timp se uniformizeaza normele tehnice aferente tranzactiilor cu carduri”, se arata intr-o opinie publicata pe site-ul bancii cu privire la regulamentul ce urmeaza a fi adoptat de Parlamentul si Comisia Europeana.


„Propunerile sunt in general conform normelor existente ale Eurosistemului”, precizeaza BCE. Aceasta adauga ca respectivele comisioane interchange sunt in cea mai mare parte nereglementate si astfel foarte diferite in statele membre. De aceea, introducerea unor reguli comune vor contribui la integrarea pietei interne de plati si vor sustine implementare Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA).


„Noile reglementari, mai spune BCE, vor mai avea ca efect reducerea fragmentarii pietei si vor crea conditii de concurenta echitabile (level playing field), care vor stimula concurenta intre jucatorii pietei si vor facilita aparitia unor noi furnizori de servicii de plati cu cardul, conducand astfel la o eficienta si o utilizare mai mare a platilor electronice.”


Vezi aici opinia Bancii Centrale Europene