www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romania a imprumutat 2 miliarde de lei de pe piata internationala, printr-o emisiune de obligatiuni pe 10 si 30 de ani, cu o dobanda de 5,04%, respectiv 6,28%

Autor: Bancherul.ro
2014-01-14 17:31

România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%, fata de 5,25% cat era ofera initiala a Ministerului Finantelor.

Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%, fata de 6,5% oferta initiala.


Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.


Ministerul Finanţelor Publice anuntase initial ca vrea să împrumute marţi până la două miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale, printr-o emisiune de obligaţiuni cu două serii de maturităţi, de 10 ani şi 30 de ani, potrivit unui ordin al MFP publicat marţi în Monitorul Oficial.

Emisiunea de obligaţiuni este administrată de Citibank, JP Morgan şi BNP Paribas, iar suma aferentă va fi virată în contul de valută deschis pe numele MFP la Banca Naţională a României şi va fi utilizată pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice guvernamentale.

România a lansat marţi două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani, cu scadenţa la 10 ani, respectiv 30 de ani, a informat Reuters, citând surse reprezentând intermediarii ofertei.

Titlurile pe 10 ani au un randament indicativ de 5,25% pe an (2,375 puncte peste costul de referinţă al titlurilor de trezorerie americane), iar cele pe 30 de ani - 6,5% pe an (2,7 puncte peste costul de referinţă al titlurilor de trezorerie americane).

Guvernul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de către stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului "Medium Term Notes", de la 8 miliarde de euro la 15 miliarde de euro. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, noul plafon va acoperi necesarul de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a împrumutat 500 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro pe o perioadă de 7 ani. Tranzacţia a fost realizată la un randament de 4,15%, în scădere cu 61 puncte de bază faţă de randamentul iniţial de 4,76%. Oferta a fost suprasubscrisă de aproximativ 5 ori în condiţiile unei participări diversificate, atât instituţionale cât şi geografice a bazei de investitori, potrivit MFP.

În ceea ce priveşte împrumuturile în dolari, statul român a atras, în februarie 2013, 1,5 miliarde de dolari de pe piaţa internaţională de capital, pe o perioadă de 10 ani şi jumătate, la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an.

Pe 23 ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice a programat un împrumut de 200 de milioane de euro pe piaţa internă, de la băncile locale, printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, denominate în euro, cu o rată a dobânzii de 3,4%.