www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa ce a cantat prohodul monedei euro, Paul Krugman il lauda acum pe seful BCE, Mario Draghi, ca a salvat Europa, cu celebra fraza „whatever it takes”

Autor: Bancherul.ro
2014-01-10 16:43

In iulie 2012, Mario Draghi (foto) declara ca va face tot posibilul (whatever it takes) pentru a apara moneda euro, ca reactie la temerile tot mai mari privind soarta zonei euro afectata de criza prin care treceau tari precum Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia. Reputati economisti precum Paul Krugman sau Nouriel Roubini cantau prohodul zonei euro si a monedei sale.

Iata insa ca anul 2014 incepe intr-o atmosfera destul de optimista, odata cu intrarea in zona euro a celui de-al 18-lea membru, Letonia. Krugman l-a laudat zilele trecute pe Mario Draghi, spunand ca este clar ca Banca Centrala Europeana (BCE) a fost decisiva in salvarea situatiei din Europa.

Economia zonei euro va iesi in acest an din recesiune, BCE preconizand o crestere economica de 1,1%. Inflatia este la jumatate (0,8%) fata de tinta BCE de "sub, dar aproape de 2%", insa ramane problema somajului ridicat, de 12,1%.

Semnele revenirii economiei europene sunt date si de faptul ca Irlanda a reusit in aceasta saptamana sa vanda bonduri pentru prima data in ultimii 3 ani, dupa ce a fost salvata de la faliment de FMI, iar Portugalia si chiar si Grecia ar putea incerca sa se imprumute din nou de pe pietele financiare.

Iar dobanda pe care o plateste Spania pentru titlurile de stat la temen de 10 ani a ajuns la cel mai scazut nivel din 2009.

Un alt element de incredere in revenirea economiei europene este indicatorul privind vanzarile cu amanuntul, care au avut in noiembrie cel mai rapid avans din 2008, conform datelor Bloomberg.

Draghi prefera insa sa ramana precaut si sa nu strige „hop” inainte sa sara groapa. „Asteptam ca increderea sa se mentina pentru o perioada relativ mai lunga, inainte de ne declara victoria”, a spus Draghi la conferinta de presa de ieri in care a anuntat mentinerea ratei dobanzii la nivelul minim record de 0,25%.


„As spune ca situatia este putin mai buna”, a adaugat el, iar revenirea economica „a trecut de stadiul de a fi bazata exclusiv pe cresterea exporturilor si se extinde foarte gradual spre consumul inten”.

Draghi a reafirmat determinarea BCE de a ramane prudenta si a mentine dobanda redusa atat timp cat va fi necesar. In plus, ar putea lua „alte masuri decisive, daca va fi necesar”.