www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In ciuda scaderii dobanzilor, creditarea nu se relanseaza. Soldul creditelor din portofoliile bancilor, in continua scadere

Autor: Bancherul.ro
2013-12-30 15:09

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ca soldul creditelor acordate de banci a continuat sa scada si in luna noiembrie, cu 0,5%, dupa ce in octombrie volumul imprumuturilor s-a redus cu 0,9%. Tendinta de reducere a volumului de credite este cauzata in mare parte de disparitia imprumuturilor in euro, mai accesibile in privinta dobanzilor decat cele in lei, odata cu transformarea programului de credite imobiliare Prima Casa din euro in lei, din aceasta toamana, in timp ce imprumuturile de nevoie personale negarantate se acorda doar in moneda nationala dupa izbucnirea crizei din 2008.


Ingrijorator este insa faptul ca in noiembrie nu doar volumul creditelor in valuta a scazut, cu 1% fata de luna precedenta, ci si cel al imprumuturilor in lei, cu 0,4%, conform comunicatului BNR, in ciuda diminuarii dobanzilor, ceea ce inseamna ca volumul de noi credite acordate de banci ramane la un nivel redus in continuare, din cauza crizei.


Dobanzile la creditele noi in lei se situau la finalul lunii octombrie 2013 in medie la 8,46%, conform datelor BNR, in scadere cu un punct fata de august, cand erau de 9,51% sau cu doua puncte fata de inceputul anului, cand erau la 10,62%.


Comparativ, dobanda medie la creditele in euro era de 4,96% in octombrie, asadar cu 3,5 puncte mai mica deca la lei.


Reducerea dobanzilor la credite s-a produs dupa ce BNR a inceput sa reduca dobanda de politica monetara, incepand din luna mai, dupa ce in 2012 a preferat sa o mentina neschimbata, la 5,25%, astfel ca la inceputul lunii noiembrie a ajuns la 4%.


Cu toate acestea, dobanzile mai mici inca nu-si produc efectele asteptate in privinta revigorarii creditarii. Pe parcursul ultimului an, volumul de credite din portofoliile bancilor s-a redus cu 5,8% in termeni reali, arata datele BNR.


De altfel, desi Mugur Isarescu s-a declarat recent increzator ca dobanzile mici vor stimula creditarea, unii bancheri au avertizat ca nu doar dobanzile mici pot relansa creditarea, ci este nevoie si de revenirea increderii oamenilor in economie si, fireste, de cresterea veniturilor, ceea ce nu se intampla inca, in conditiile in care recesiunea continua.


Depozitele sunt in crestere


Pe de alta parte, depozitele bancare s-au majorat cu 0,5% in luna noiembrie, volumul total al acestora ridicandu-se la 209 miliarde lei, a anuntat BNR intr-un comunicat.


Atat economiile in lei cat si in valuta au inregistrat cresteri, insa cel mai mare avas se observa in dreptul depozitelor in lei constituite de firme, care s-au majorat cu 0,8%, fata de doar 0,3% in cazul depozitelor populatiei.


Fata de aceeasi luna a anului precedent, firmele si-au majorat depozitele in lei din banci cu 12,5%, fata de 5,6% in cazul populatiei.


Depozitele in valuta au avut acelasi ritm de crestere in noiembrie, de 0,5%, ca si cel al depozitelor in lei, in conditiile in care firmele si-au redus volumul economiilor in alte monede cu 1,3%, in timp ce populatia si-a majorat cu 1,5% conturile bancare in valuta.


Pe parcursul anului, depozitele in lei au avansat mai mult decat cele in valuta: 8,4% in lei fata de 4,7% in valuta.


Si asta in ciuda faptului ca dobanzile la depozitele in lei au scazut, la fel ca la credite, cu aproximativ 2 puncte, de la 5,4% in ianuarie la 3,3% in octombrie.