www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



A doua mare frauda cu carduri din istoria SUA: 40 de milioane de carduri Visa sau MasterCard folosite pentru cumparaturi in magazinele Target, afectate de atacul hackerilor

Autor: Bancherul.ro
2013-12-21 14:00

Nu mai putin de 40 de milioane de carduri de credit si de debit tip Visa sau MasterCard folosite de americani in perioada promotiilor care au precedat sarbatorile de final de an la magazinele Target Corp, a treia mare retea de supermarketuri din SUA, au fost afectate de un atac informatic al hackerilor. 


Lantul de supermarketuri Target, impreuna cu serviciile secrete americane si cu o divizie de investigatii a Verizon Communications, deruleaza o ancheta pentru a afla cate carduri au reusit hackerii sa fure cu scopul de a fura banii din conturile atasate.


Acesta este al doilea cel mai mare caz de frauda cu carduri din istoria Statelor Unite, dupa cel din 2005 de la retailerul TJX Cos, care a afectat 45,7 milioane de utilizatori de carduri.


Cazul ridica serioase semne de intrebare cu privire la siguranta utilizarii cardurilor pentru plata cumparaturilor in magazine, afectand astfel increderea utilizatorilor de carduri in acest mijloc de plata.


Presedintele Target, Gregg Steinhafel, a postat ieri pe site-ul lantului de magazine Target un mesaj in care precizeaza ca atacul hackerilor a avut loc in perioada 17 noiembrie-15 decembrie 2013 iar clientii afectati vor fi despagubiti fie de banca fie de magazin.


Presedintele Target mentioneaza ca deocamdata nu exista informatii daca hackerii au reusit sa fure si PIN-ul fiecarui card introdus de utilizatori in POS-uri atunci cand au facut cumparaturi, astfel incat sa poata merge la ATM-uri cu carduri-clona pentru a retrage numerar.


In mesaj se precizeaza insa ca hotii au reusit sa fure numele clientilor utilizatori de carduri, numarul de pe cardurile de debit sau credit, data expirarii cardurilor si codrile CVV de pe spatele cardurilor, adica datele necesare pentru a folosit cardul pentru platile pe internet.


Aceasta inseamna ca hackerii care au intrat in posesia respectivelor date de pe un card, iar acesta nu a fost blocat intre timp de catre utilizator, au putut folosi cardul pentru a face cumparaturi online, in cazul in care comerciantul online nu a solicitat un cod suplimentar de securitate, precum cel din sistemul 3D Secure implementat de Visa si MasterCard.


Seful Target mai sfatuieste clientii sa-si verifice cardurile si rapoartele de credit iar in cazul in care descopera tranzactii suspecte sa ia legatura cu banca sau cu organizatiile de carduri Visa sau MasterCard.