Federal Reserve (Fed), banca centrala a SUA, a decis astazi sa reduca cu 10 miliarde de dolari, de la 85 la 75 de miliarde de dolari lunar, incepand cu 1 ianuarie 2014, valoarea programului tip quantitative easing (QE) de polica neconventionala ce prevede achizitia de titluri de stat si obligatiuni ipotecare, destinat reducerii dobanzilor pe termen lung in vederea stimularii fortei de munca si revenirea economiei din criza.
Pentru a contracara efectele adverse ale retragerii lichiditatilor, chiar si limitate, Fed-ul a anuntat ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de 0 atat timp cat somajul nu va scadea sub 6,5% iar inflatia va ramane sub tinta de 2%.
Reducerea volumului de lichiditate (tapering) furnizat de Fed prin tiparirea de bani, cu scopul de a relansa economia, ar putea afecta pietele financiare prin cresterea dobanzilor dar si prin reducerea volumului de investitii din pietele emergente, precum Romania.
Este primul pas in vederea retragerii treptate a programului fara precedent de furnizare de lichiditati prin cumpararea de obligatiuni si titluri in valoare de 85 de miliarde de dolari lunar, lansat in urma cu mai bine de un an de presedintele Fed, Ben S. Bernanke cu scopul de a ajuta economia americana sa iasa din cea mai grava criza economica dupa cea din anii 1930.
"În lumina progresului cumulativ spre maximizarea ocupării forței de muncă și îmbunătățirea perspectivelor de pe piața muncii, conducerea Fed (Federal Open Market Committee) a decis să reducă modest ritmul de achiziții”, a anuntat Fed intr-un comunicat.
Achizițiile Fed vor fi împărțite din ianuarie 2014 in doua transe: 40 de miliarde de dolari pentru titluri de stat și 35 de miliarde pentru obligațiuni ipotecare.
Cele mai importante declaratii ale lui Ben Bernanke la ultima sa conferinta de presa (citate de Reuters):
"In privinta reducerii programului de stimuli financiari cu 10 miliarde dolari, spunem ca avem de gând să mai facem in continuare reduceri moderate, insa vreau sa subliniez ca acestea vor depinde de noile date din economie. Am putea opri achizițiile în cazul în care economia dezamăgește, le-am putea creste intr-o anumita masura în cazul în care economia este mai puternica."
Despre limita impusa ratei șomajului:
"Rata șomajului este un bun indicator al pieței forței de muncă. Acesta este, probabil, cel mai bun indicator unic pe care-l avem, de aceea suntem confortabili stabilind o rată a șomajului de 6,5%, ca punctul în care am putea începe să ne uitam la un set mai larg de indicatori ai pieței forței de muncă. Dar tocmai pentru că nu vrem să ne uitam doar la rata șomajului vrem ca, odată ce vom ajunge la 6,5%, să ne uitam si la angajari, disponibilizari, șomajul pe termen lung, salarii.
Despre adjuncta si succesoarea lui la conducerea Fed, din februarie 2014, Janet Yellen:
"M-am consultat întotdeauna in detaliu cu Janet, chiar cu mult înainte ca ea sa fie numita la conducerea Fed de către președinte, ne-am consultat si in privinta acestei aceste decizii de astazi, pe care ea o sprijină pe deplin."