www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romanii retrag tot mai multi bani cash de la bancomate, in loc sa plateasca cu cardul: Platile cu cardul la POS-uri au crescut cu 1 miliard de lei, pe cand retragerile de la ATM-uri au avansat cu 2 miliarde lei, alimentand astfel economia subterana

Autor: Bancherul.ro
2013-12-11 08:58

Desi numarul platilor cu cardul la magazine, benzinarii si alti comercianti dotati cu POS-uri a crescut semnificativ in ultimul trimestru, valoarea tranzactiilor ramane semnificativ mai scazuta in comparatie cu volumele de bani cash retrasi de romani de la ATM-uri pentru a-i utiliza in diverse alte locuri unde fie nu exista POS-uri, precum achitarea intretinerii la bloc sau a taxelor si impozitelor, fie pentru a face plati „la negru”, adica neinregistrate fiscal.


Aceste statistici reprezinta un semnal de alarma pentru banci si pentru companiile de carduri Visa si MasterCard, care trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a stimua platile cu cardul, dar si pentru autoritati, in vederea incurajarii platilor cu cardul, care reduc economia subterana si implicit cresc incasarile la buget.


Platile cu cardul, nesemnificative in comparatie cu retragerile de la ATM


Conform ultimelor statistici ale BNR, plăţile cu carduri la POS-urile comercianţilor şi furnizorilor de servicii au atins un nou nivel record in trimestrul 3 din acest an, ridicându-se în total la 5,3 miliarde lei, în creştere cu aproape 1 miliard faţă de cele 4,5 miliarde cheltuite cu cardurile în aceeaşi perioadă a anului precedent.


Valoarea cumpărăturilor cu cardul rămâne însă nesemnificativă în comparaţie cu volumul uriaş al sumelor retrase la ATM-uri, care s-au ridicat în trimestrul 3 la 29,4 miliarde lei, de asemenea un record istoric, în creştere cu 2 miliarde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Ecartul dintre plăţile la POS si retragerile de numerar este aşadar uriaş, de 24,1 miliarde de lei, şi în loc să scadă, se lărgeşte, anul trecut în septembrie ecartul fiind de doar 22,9 miliarde lei iar în septembrie 2011 de 21,3 miliarde.


Totuşi, raportul dintre plăţile cu cardul la comercianţi şi retragerile de la bancomate s-a îmbunătăţit în ultimii cinci ani. În septembrie 2008, retragerile de la bancomate se ridicau la 21 miliarde de lei, în timp ce plăţile la POS-uri erau de doar 2,55 miliarde lei, aşadar de 8 ori mai mici. Acum, volumele de bani retraşi la ATM-uri sunt de 5,5 ori mai mari decât sumele plătile cu cardul.


Numarul retragerilor de la ATM-uri in stagnare, numarul platilor la POS, in crestere cu 4,4 milioane


În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor cu cardul, statisticile BNR arată o stagnare a retragerilor de numerar de la ATM-uri, la 56,2 milioane operaţiuni în trimestrul trei, faţă de 56,6 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 55 milioane în 2011.


În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor la POS a avansat în acest an la 42,2 milioane, faţă de doar 33,8 milioane în trimestrul trei din 2012 şi 28,2 milioane în 2011. O tendinţă care arată clar că oamenii folosesc tot mai des cardul la cumpărături, însă valoarea tranzacţiilor rămâne încă la niveluri destul de reduse.


Cele mai multe plăţi se realizează cu cardurile de debit (39,7 milioane în trimestrul 3 din 2013, faţă de doar 33,4 milioane în aceeaşi perioadă din 2012), pe când plăţile cu cardurile de credit au atins 8,21 miliarde lei în trimestrul 3 din acest an, faţă de 7,16 miliarde în perioada iulie-septembrie 2012.


În concluzie, dacă avem 56 de milioane de retrageri de bani de la ATM-uri si doar 42 milioane de tranzacţii la POS-uri într-un trimestru, înseamnă că încă există destul de mulţi deţinători de carduri, adică în jur de 1 milion şi jumătate, dacă luăm în calcul un card pentru o persoană, care nu utilizează cardul decât pentru retrageri de la bancomate.


Pe de altă parte, rămâne îngrijorătoare tendinţa de majorare substanţială a volumelor de bani retrase de la ATM-uri, în ciuda faptului că numărul de tranzacţii s-a plafonat, în timp ce valoarea sumelor plătite cu cardul la POS-uri a crescut mult mai puţin, deşi numărul tranzacţiilor a crescut substanţial, cu 8,4 milioane.


Aceasta înseamnă, în mod clar, că valoarea plăţilor cash, după retragerile de la ATM-uri, este considerabil mai mare decât sumele rămase pe carduri şi utilizate pentru plăţi la comercianţi. Identificarea respectivelor plăţi cash în vederea transformării lor în plăţi fără numerar rămâne aşadar principala misiune a furnizorilor de servicii de plăţi electronice.