www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Liviu Voinea: Acciza pe carburanti este o masura pentru a evita deflatia, care ar fi dus la recesiune

Autor: Bancherul.ro
2013-11-26 21:47

Introducerea accizei suplimentare la carburanți de 7 eurocenți pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsură luată pentru a evita deflația, care ar fi dus la creșterea șomajului și la recesiune, a declarat marți Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.


"Această măsură are rolul de a evita deflația, care este mult mai periculoasă decât inflația. Toată Europa are problema asta, până și Germania se confruntă cu deflația. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflație. Inflația duce la creștere economică, deflația la șomaj și recesiune, nu am auzit de deflație care să fi dus la creștere economică. Luptăm și pe frontul celălalt — reducerea CAS", a spus Voinea, citat de Agerpres.


El a fost întrebat de ziariști, într-o pauză a lucrărilor Forumului Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est, cu cât va crește prețul final al carburanților după noile accize de la 1 ianuarie.


"Este complicat de spus, pentru că nu se știe care va fi prețul petrolului", a precizat Voinea, adăugând că se așteaptă la o scădere a prețului petrolului după acordul la care au ajuns Iranul și statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.


De asemenea, întrebat dacă se putea evita majorarea accizei, Voinea a răspuns: "Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscală. Banii respectivi trebuiau să vină de undeva. Am avut mai multe variante în calcul". El a refuzat să spună însă care erau acestea.


Ministrul delegat a fost întrebat și dacă există acel buffer de care a vorbit președintele Traian Băsescu duminică seara, în conferință de presă, și dacă cifrele invocate de șeful statului sunt corecte.


"Nu pot să comentez cifrele. Este adevărat, există un buffer, dar rolul lui este să fie păstrat. De exemplu, în acest an, la rectificarea din octombrie, am tăiat 660 de milioane de lei din cheltuielile cu dobânda, pentru că aveau de unde să se taie. Rolul acestui buffer este de a avea o plasă de siguranță în cazul în care nu se realizează veniturile la buget", a explicat el.


Voinea a mai spus că este firesc să existe un astfel de buffer.


"Mai mult chiar, în an electoral, este firesc să se țină mai multe buffere, pentru a evita nervozitatea piețelor", a susținut ministrul delegat pentru Buget.


Președintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că, în situația în care Executivul nu va găsi soluții pentru a renunța la creșterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituțională.


Traian Băsescu a calificat acciza suplimentară pe combustibil drept "un bir inutil și toxic pentru populație".


Președintele a oferit și două posibile surse de bani prevăzute în buget prin care introducerea accizei suplimentare pe combustibil ar putea fi evitată — "1.400 milioane de la clientela politică a domnului Dragnea" și "alte 500-600 de milioane de la dobânzi".