www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Scaderea dobanzilor la depozitele bancare, o oportunitate pentru fondurile de investitii. Acestea si-au majorat activele cu 30% in acest an

Autor: Bancherul.ro
2013-11-24 20:36

Dobanzile tot mai mici la depozitele bancare reprezinta o oportunitate pentru administratorii de fonduri de investitii pentru a atrage mai multi clienti carora le promit castiguri mai ridicate, dar fara linistea garantiei de 100.000 de euro oferita de un cont bancar.


Activele nete ale fondurilor de investitii locale au crescut in acest an cu 30%, valoarea totala a acestora fiind de 11,4 miliarde lei la finalul lunii octombrie, sume detinute de un numar de 260.000 de investitori, conform datelor prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.


Pe parcursul ultimelor luni, odata cu scaderea accentutata a dobanzilor bancare, ca efect al relaxarii politicii monetare a BNR, valoarea fondurilor de investitii a crescut luna de luna.


In octombrie au fost investite sume in valoare de peste 800 de milioane lei, in timp ce retragerile s-au ridicat la 500 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca subscrierile nete au fost de 300 milioane lei, apropiate de valoarea celor din septembrie, dar duble fata de lunile precedente.


Cel mai mare fond de investitii din Romania este Erste Bon Flexible RON, un fond care investeste banii in obligatiuni de stat, acesta detinand active nete de aproape 5 miliarde de lei si care a reusit sa obtina pe parcursul ultimului an un randament annual de 7,8%, fiind urmat de Raiffeisen Ron Plus, care a avut un randament de 6,5%.


Comparativ, dobanzile anuale pentru un depozit bancar au ajus acum la niveluri de 3-4% pe an.


Castiguri si mai mai pot fi obtinute de catre fondurile de investitii care plaseaza bani si in actiuni, denumite fonduri diversificate, care au obtinut randament de peste 10% in ultimul an.