www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Casetele de valori ale bancilor pot fi un mijloc de spalare a banilor murdari si de finantare a terorismului, avertizeaza institutia competenta, ONPCSB

Autor: Bancherul.ro
2013-11-24 14:26

Casetele de valori ale bancilor pot fi un mijloc de spalare a banilor murdari si de finantare a terorismului, avertizeaza institutia competenta, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Institutia precizeaza ca BNR, autoritatea de supraveghere in domeniu, este cea care poate modifica legislatia si procedurile cu privire la regimul de inchiriere a casetelor de valori, iar bancile au obligatia identificarii clientilor si a beneficiarului real al banilor.


Bancherul.ro a intrebat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) daca bunurile şi sumele din casetele de valori ale băncilor ar putea proveni din acţiuni ilegale, fiind astfel un mijloc de spălare a banilor murdari, in conditiile in care cei care inchiriaza casete de valori nu sunt obligati sa declare ce depun in acestea si care este sursa respectivelor valori si bunuri, iar răspunsul institutiei a fost: “Da”.


In aceste conditii, am intrebat Oficiul daca intentioneaza sa modifice legislatia si procedurile cu privire la casetele de valori din banci. Institutia precizeaza ca aceasta obligatie revine BNR, care reprezintă autoritatea de supraveghere în domeniu la nivel naţional.


“Astfel, în situaţia în care instituţiile de credit ar avea cunoştinţă de valorile care se depun, atunci acestea ar putea fi obligate la raportarea către Oficiu cu privire la existenţa anumitor suspiciuni legate de provenienţa sumelor de bani sau cu privire la existenţa unor suspiciuni legate de provenienţa valorilor, cu atât mai mult în situaţia în care clientul are şi cont deschis la banca respectivă”, mentioneaza ONPCSB.


In acelasi timp, Oficiul precizeaza ca bancile au obligatia identificarii clientilor si beneficiarului real, conform normelor BNR.


“În principiu, fiecare instituţie de credit are obligaţia identificării clienţilor şi a beneficiarului real, conform propriilor norme de cunoaştere a clientelei. În acest sens, B.N.R. a emis Regulamentul nr. 9/2008 privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului”, adauga institutia.


ONPCSB nu poate cere bancilor informatii despre casetele de valori. Este responsabilitatea BNR


In prezent, bancile raporteaza la ONPCSB, conform legii, informatiile suspecte de spalare de bani doar in cazul transferurilor prin conturi bancare, iar ceea ce se intampla cu casetele de valori este responsabilitatea BNR, in calitate de autoritate de supraveghere.


 Citeste stirea integral aici