www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sondaj: cati romani vor sa-si faca o afacere si ce-i impiedica

Autor: Bancherul.ro
2013-11-13 12:26

Potentialul de antreprenoriat in Romania este de 12,8%, adica 2,4% dintre romani au inceput demersurile pentru deschiderea unei afaceri iar 10,4% se pregatesc pentru initierea unui business in urmatorul an, releva un sondaj realizat de Novel Research pentru Provident Financial. Studiul (Vezi in Fisiere) releva ca doar 12% dintre romani sunt deja antreprenori. Pe de alta parte, doar 20% dintre cei intervievati considera ca mediul economic este propice pentru deshiderea unei afaceri.


In ceea ce priveste intentia de deveni antreprenori, o pondere de 26% dintre cei intervievati spun ca se vor gandi anul viitor la perspectiva deschiderii unei afaceri. O pondere mai mare, de 34%, nu se considera pregatiti pentru a se gandi la o afacere, in timp ce 14,6% nu sunt interesati de o afacere.


Ce-i determina pe romani sa devina antreprenori


Studiul a vrut sa afle si care sunt imboldurile pentru a intra in afaceri, primul fiind determinat de presiunea grupuli de prieteni care sunt oameni de afaceri. Studiul mai releva faptul ca o pondere de 31,7% dintre romani au experimentat antreprenoriatul, insa doar 12% au ramas activi.


De asemenea, perspectiva de a castiga mai multi bani conteaza foarte mult pentru cei care vor sa devina atreprenori, insa dupa ce intra in afaceri, stima de sine este cea care-i determina sa ramana la statutul de oameni de afaceri.


In acelasi timp, romanii considera ca sacrificiul personal e cel mai mare dezavantaj initial al deschiderii unei afaceri. Ulterior insa, ei isi asuma aceasta perspectiva, iar problemele in relatia cu autoritatile devine principalul lor stres.


Cei multi vor sa-si faca PFA, nu SRL


Interesant este ca studiul arata ca cei mai multi romani, adica 47,5%, vor sa-si faca un PFA ca forma de organizare a afacerii si numai 31,9% se gandesc sa-si constituie un SRL. Motivul: au de gand sa-si pastreze actualul job, astfel incat PFA-ul sa reprezinte o sursa suplimentara de venituri.


In ceea ce priveste investitia initiala necesara pentru deschiderea unei afaceri, cei mai multi intervievati, 61%, apreciaza ca au nevoie de o suma in jurul a 5.000 euro. Exista insa o diferenta intre perceptie si realitate, subliniaza autorii studiului. Asta pentru ca, cu cat esti mai departe de mediul de afaceri, crezi ca ai nevoie de mai multi bani pentru a deveni antreprenor, dar cand incepi sa te interesezi mai mult despre conditiile necesare, afli ca nu ai nevoie de atat de multi bani.


De unde obtin banii pentru afacere? Prietenii si familia sunt principalii vizati de 24% dintre cei intervievati, banca este in atentia a 23% dintre ei, programele guvernamentale sunt considerate o speranta pentru 21% dintre romani, abia apoi fonduri de investitii pentru afaceri (20,7%) sau investitorii privati in afaceri.


Ce-i impiedica pe romani sa devina antreprenori


Lipsa de finantare este considerata principala bariera in calea antreprenoriatului, considera 36,5% dintre romani, in timp ce contextul economic dificil este un impediment pentru 22,4% dintre ei.


Ce ar trebui sa se schimbe in societate pentru a face pasul in lumea afacerilor? 50,7% considera ca un proces de inregistrare mai simplu ar fi util, in timp ce 49% vor un sistem de finantare mai simplu si rapid de la banci.


Bulgarii ne-au luat-o inainte si la inregistrarea unui PFA


De altfel, bariera in calea infiintarii unui PFA pentru micii intreprinzatori este confirmata de faptul ca in Romania sunt necesare 3 zile pentru acest lucru, pe cand in Bulgaria un PFA se infiinteaza intr-o ora si se face online, precizeaza directorul de comunicare al Provident, Vlad Sandru.


Un alt impediment in inregistrarea unui PFA, adauga el, este ca la inregistrarea sediului social, care de cele mai multe ori este la propriul domiciliu, este nevoie de acordul tuturor vecinilor, cu toate ca intreprinzatorul nu desfasoara nicio activitate in acel apartament inregistrat ca sediu social. Un lucru simplu, un amanunt, pana la urma, ce trebuie modificat, apreciaza Vlad Sandru.


Antreprenoriatul, adauga el, poate fi incurajat si cu impunerea unor taxe mai mici pentru cei aflati la inceput si care castiga putin. Altfel, ei vor fi afectati de povara taxelor si vor renunta la afacere, spune reprezentantul Provident.


Vezi mai multe detalii ale studiului in FISIERE