www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR studiază felul în care băncile ar putea scoate din bilanț activele depreciate

Autor: Bancherul.ro
2013-11-05 22:16

Direcția de Reglementare a Băncii Naționale României studiază felul în care băncile ar putea scoate din bilanț activele depreciate, pentru că acestea sunt acoperite cu provizioane și, deci, există o justificare reală, a declarat, marți, pentru Agerpres, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.


'Este o problemă de legislație și Direcția de Reglementare deja studiază această problemă, cum să se producă adecvarea la situația actuală. Este cunoscut faptul că toate creditele neperformante, sau activele depreciate, cum cere Uniunea Europeană să ne exprimăm acum, sunt provizionate. Practic, fiind provizionate, ele ar putea fi scoase în afara bilanțului. De ce este important să fie scoase în afara bilanțului? Pentru că ochii care se uită din afară, investitori, finanțatori, se uită și văd credite depreciate, dar nu văd și faptul că ele sunt provizionate și atunci se produce un handicap nedrept. Aici este o problemă legată de înlăturare a acestui handicap', a spus Adrian Vasilescu.


Acesta a explicat că pentru a le scoate în afara bilanțului, băncile au justificarea reală, dar nu au justificarea legală


'BNR trebuie să vină cu o propunere de schimbare a legislației, a reglementărilor, în așa fel încât să se poată crea o adecvare la realitate', a mai declarat Vasilescu.


Banca Națională a României trebuie să elaboreze, până la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante în sistemul bancar și să propună un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în fața FMI și a Comisiei Europene.


'BNR va elabora până la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care băncile din România nu iau măsuri pentru a reduce creditele neperformante și de ce provizioanele pentru aceste credite sunt încă în bugetul băncilor. BNR trebuie să propună apoi un set de măsuri pentru restructurarea creditelor, întrucât existența acestora cauzează creșterea costurilor de împrumut în întregul sector bancar', au declarat surse oficiale.


Potrivit acestora, după ce finanțatorii externi vor analiza măsurile propuse de BNR, vor pune la dispoziția băncilor și expertiza altor țări care au fost în aceeași situație.


Spre exemplu, băncile din Irlanda au luat la rând toate creditele restante și au stat de vorbă cu fiecare client în parte pentru a vedea de ce acesta nu-și poate plăti ratele la timp și ce se poate face pentru a îmbunătăți situația.


'Finanțatorii externi vor să știe care este capacitatea băncilor de a restructura aceste credite și dacă există probleme în acest sens', au mai spus sursele citate.