www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), cere ca bancile sa participe la realizarea proiectelor locale finantate din fonduri europene

Autor: Bancherul.ro
2013-10-24 14:39

Președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, a lansat, joi, 'un apel' Guvernului pentru fluidizarea accesului unităților administrativ teritoriale (UAT) la fondurile europene. El a propus, de asemenea, ca experți ai băncilor să fie acceptați la discuțiile privind proiectele UAT de finanțare din bani europeni.

"Propunerea noastră este ca actele normative să permită ca la nivelul unităților administrativ teritoriale băncile să poată participa cu specialiști, pentru ca în momentul în care s-a obținut acordul pentru o finanțare prin bani europeni, cofinanțatorul să se poată implica, iar la nivelul sectorului bancar există bănci care ar dori acest lucru", a arătat Grațian Ghețea, citat de Agerpres.

"Aș face un apel la domnul viceprim-ministru în sensul de a fluidiza un pic accesul acestor UAT-uri la finanțări europene. Există câteva zone gen Cluj, Constanța, Iași, Timișoara, unde există un interes local foarte mare pentru a accesa fonduri europene și pentru a face ca la nivelul unității să se producă o schimbare radicală a nivelului de civilizație din zonă. Cu toate acestea, accesul este îngreunat, pentru că există un anumit program, să spunem, de liberalizare a accesului la credit", a subliniat președintele ARB.

Ghețea a spus că sunt zone unde autoritățile publice locale accesează cu întârziere fondurile din cauza formalităților.

'Avem zone, domnule viceprim-ministru, unde vine autoritatea publică locală, face licitația anul acesta, dar nu poate să înceapă lucrările de a atrage fondurile înainte de anul următor, pentru că există un anumit timing privind posibilitatea angajării resurselor financiare viitoare', a explicat Ghețea, în conferința 'Dezvoltarea regională', la care a participat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Vicepremierul Dragnea a precizat că în ceea de privește acest gen de întârzieri 'nu este vorba despre Comisia Națională pentru Avizarea Împrumuturilor, ci este vorba despre FMI. Discutăm foarte deschis. Plafonul pe care l-am stabilit la începutul anului 2013 împreună cu Ministerul de Finanțe era undeva la 800 de milioane de lei. Pentru anul viitor este discutat un plafon care este cel puțin cât a fost în 2013 și care va fi destinat investițiilor și pentru cofinanțări de programe europene', a subliniat Liviu Dragnea.

Ghetea: Nu am realizat ce este cu acest plafon


"Nu am realizat ce este cu acest plafon despre care domnul viceprim-ministru vorbește", a spus Ghețea, care consideră că accesul la finanțarea programelor unităților teritorial administrative din bani europeni trebuie 'fluidizat', iar băncile ar trebui să participe la decizii.

'O să mă consult cu colegii din asociație, luni. Marți avem întâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional și o să vedem în ce măsură este just. Plafonul poate exista, dar în cadrul plafonului să se facă o diferențiere. Eu cred că noi, băncile, indiferent de plafon, ne uităm dacă gradul de îndatorare este periculos sau nu. Dacă pentru o primărie gradul de îndatorare de 30 la sută poate fi periculos, pentru o alta un grad de îndatorare de 50 la sută poate să nu fie periculos, pentru că are un grad de colectare foarte ridicat', a declarat Ghețea, pentru AGERPRES.

Președintele ARB a sugerat că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ar putea să avanseze o inițiativă legislativă privind fluidizarea accesului la fonduri europene al autorităților publice locale, ținând cont și de propunerile ARB.

"Există o sugestie ca, în condițiile în care nu există alte motive, să se încerce o relaxare în sensul ca primăriile, municipiile care au forță și se pot dezvolta, să nu fie supuse acelorași restricții pe care le primesc cele care au probleme. S-au făcut propuneri de către Asociația Română a Băncilor. Există un material de câteva pagini. S-a transmis la Ministerul Fondurilor Europene. Am avut câteva runde de discuții pe materialul respectiv, pe aspecte tehnice. Noi nu avem drept de inițiativă legislativă, iar domnul Teodorovici ar trebui să să prezinte propunerile, dar numai după ce se finalizează discuțiile. Noi spunem să fim prezenți la decizie", a subliniat Ghețea.