www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR: creditele imobiliare in lei au crescut de 2,5 ori intr-un an, dobanzile vor continua sa scada

Autor: Bancherul.ro
2013-10-14 13:13

Banca Comercială Română (BCR) anunta ca a înregistrat o creştere de 2,5 ori a soldului creditelor în lei pentru investiţii imobiliare fata de luna octombrie 2012, canda banca a fost prima din Romania care a anuntat ca renunta la creditarea in valuta urmand sa acorde credite, inclusiv imobiliare, exclusiv in lei. Ulterior, statul a decis ca din aceasta toamna programul Prima Casa de credite imobiliare cu garantii de la Fondul FNGCIMM sa se desfasoare doar in lei.


"Vânzările de credite pentru investiţii imobiliare au crescut susţinut în ultima perioadă. Creditele în lei sunt deja prima opţiune a clienţilor, prin avantajele legate de eliminarea riscului valutar şi posibilitatea accesării unei sume mai ridicate. Trendul descrescător al indicelui ROBOR a condus la anularea diferenţei dintre costul total al unui credit în euro şi al unui credit acordat în lei", a declarat Andrew Gerber, Director de Management al Produselor Retail, în cadrul BCR.


Analiştii BCR estimează că dobânzile interbancare la lei se vor reduce în continuare, ceea ce va duce la ieftinirea şi mai mult a creditelor în lei. Rata inflaţiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la începutul anului 2014 iar dobânda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014. Potrivit sursei citate, reducerile succesive ale dobânzii de politica monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piaţă şi va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda naţională. 


"Nerezidenţii au ajuns să deţină un sfert din obligaţiunile guvernamentale în lei şi ieşirea lor de pe piaţă, chiar şi parţială, poate produce o depreciere a leului în raport cu euro. După 2014 am putea asista la variaţii ale leului în intervalul 4,3-4,7 şocurile de pe pieţele financiare fiind resimţite mai mult pe piaţa valutară şi mai puţin pe piaţa monetară", se mai arată în comunicat.