Ben Bernanke, seful Fed-ului american, critica bancile centrale pentru ca si-au sporit rezervele de aur: "Nimeni nu intelege evolutia pretului la aur" |
Autor: Bancherul.ro 2013-10-08 09:23 |
|
Ben S. Bernanke, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Federal Reserve – Fed, a declarat, in cadrul comisiei bancare din Senatul american, ca nu intelege evolutia pretului aurului, cum, dealtfel, nimeni nu poate pricepe acest fenomen. Ciudat, intrucat pana acum credeam ca toata lumea s-a prins ca aurul reprezinta un activ de refugiu in timpul unei crize si este considerat cel mai sigur instrument de investitie care te protejeaza de inflatie.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College şi Massachusetts Institute of Technology şi a condus Rezerva Federală în timpul crizei financiare, cea mai mare produsă după Marea Depresiune, precizeaza Bloomberg.
Declaratia lui Bernanke, simplista la prima vedere, tinteste insa o problema mai complexa, si anume strategiile bancilor centrale in privinta rezervelor de aur, in conditiile in care in ultimii ani acestea au cumparat masiv aur, provocand, fireste, cresterea puternica a pretului acestuia.
Daca bancile centrale ar fi fost mai atente, ar fi stopat expansiunea rezervelor de aur, care le-au adus, pana la urma, pierderi de 545 de miliarde de dolari în urma devalorizării deţinerilor, faţă de un nivel record al cotaţiilor atins în 2011.
În 2012, băncile centrale au cumpărat 535 de tone de aur, cea mai mare valoare după 1964. Băncile centrale deţin 18% din cantitatea totală de aur existentă la nivel mondial si vor mai cumpăra în acest an până la 350 de tone, în valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia este cel mai mare cumpărător de aur, rezervele sale urcând cu 20% de când cotaţia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, în septembrie 2011. De atunci, cotaţia aurului a scăzut cu 31%.
Preţul aurului, care a intrat in „bear market” in luna aprilie, a coborât cu 21% în acest an, fiind tranzacţionat luni la circa 1.318,29 dolari uncia la bursa din Londra, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin după 1981.
În timp ce băncile centrale cumpără aur, investitorii şi-au pierdut încrederea în metalul preţios, ca rezervă de valoare. Valoarea produselor financiare garantate prin aur a scăzut cu 43% in acest an, respectiv cu 60,4 miliarde de dolari, provocând pierderi managerului de fonduri John Paulson, potrivit datelor Bloomberg. Miliardarul George Soros şi-a vândut în acest an deţinerile de produse financiare garantate cu aur tranzacţionate la bursă (exchange traded funds-ETP), iar companiile miniere producătoare de aur şi-au revizuit în scădere valoarea activelor cu cel puţin 26 de miliarde de dolari. Bancile centrale sunt prociclice cand investesc in aur: cumpara scump si vand ieftin
Iata o dovada clara a faptului ca bancile centrale, in loc sa aiba o politica anticiclica, se comporta mai degraba ca pietele. Oficialii băncilor centrale, responsabili de protejarea economiilor de inflaţie, programează deseori neinspirat investiţiile în aur, cumpărând scump şi vânzând ieftin. Astfel, şi-au redus deţinerile când cotaţia aurului a atins un minim al ultimilor 20 de ani în 1999, iar în următorii nouă ani preţul s-a mărit de patru ori. Băncile centrale au devenit cumpărători neţi de aur chiar înainte ca preţul să atingă un nivel maxim în 2011. „Uneori, pretul aurului este determinat mai degraba de factori emotionali decat de fundamente economice. Bancile centrale s-au dovedit niste investitori neinspirati in aur”, spune Michael Strauss, un administrator de active, citat de Bloomberg.
|
|