www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fitch atribuie sistemului bancar din Romania un indicator scazut de risc

Autor: Bancherul.ro
2013-10-04 15:13

Fitch atribuie sistemului bancar din România un indicator de risc macro-prudențial (MPI) '1' (nivel scăzut de risc), indicator care evaluează vulnerabilitatea sistemelor bancare pe o scală de la '1', pentru un nivel scăzut de risc, la '3', pentru un nivel mare de risc.

De asemenea, Fitch evaluează calitatea sistemului bancar din România cu indicatorul 'bb', pe o scară de la 'aa' (foarte ridicată) la 'f' (foarte scăzută).

Fitch a revizuit în creștere indicatorul ce evaluează calitatea sistemului bancar din Japonia, Bolivia și Grecia, la 'a', 'bb' și, respectiv, 'b' și a retrogradat Slovenia și Ciprul la 'ccc' și 'f', în urma crizelor bancare din aceste state.

Creditarea pe plan mondial ar putea crește anul acesta la 4%, după un avans de 2,5% în 2013, deoarece declinul creditării în Europa emergentă și în statele dezvoltate s-a încheiat, în timp ce pe piețele emergente continuă creșterea, deși într-un ritm mai lent, se arată într-un raport al agenției de evaluare financiară publicat vineri.

În 2011, creditarea pe plan mondial a înregistrat o expansiune de 4%, după nivelul record de 5,5% în 2010, apreciază Fitch.

Pe baza recentei creșteri a creditărilor și a perspectivelor, indicatorul de risc macro-prudențial (MPI) va continua tendința de scădere.

Un avans de 1% al creditării reale în statele dezvoltate ale lumii este estimat pentru acest an de agenția de evaluare financiară. În 2012 s-a înregistrat un declin de 1% al creditării reale în statele dezvoltate ale lumii, al doilea an succesiv de scădere.

O tendință similară de declin ușor, urmat de o expansiune slabă, este evident în Europa emergentă, în timp ce în restul lumii creditarea rămâne robustă, deși a încetinit.