www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Studiu privind impactul opririi bruste a intrarilor de capital in economie: creditarea ar putea fi serios afectata

Autor: Bancherul.ro
2013-09-30 07:30

O analiza publicata de Banca Centrala Europeana si realizata de doi economisti din cadrul BNR, Irina Mihai si Florian Neagu, arata ca oprirea brusca a fluxurilor externe de capital in economia romaneasca ar putea afeca intr-un grad mediu spre inalt oferta de creditare a economiei din partea bancilor.

Lucrarea dezvolta un instrument de stress-testing al lichiditatii la nivel macro-prudential, cu scopul de a afla consecintele posibile ale iesirilor de capital (inclusiv retrageri de depozite).

Instrumentul include un feedback din sectorul bancar pentru economia reală, include o legătură între riscul de lichiditate si riscul de solvabilitate si este adaptat pentru caracteristicile pietei emergente.

Instrumentul de stress-testing are ca scop: (i) sa testeze capacitatea sectorului bancar de a rezista la oprirea bruscă a intrarilor de capital si sa evalueze consecintele stresului de lichiditate asupra ratei de solvabilitate; (ii) sa cuantifice deficitul de lichiditate pe care ar trebui sa-l echilibreze o bancă centrală; (iii) sa evalueze impactului asupra ofertei de credite, atunci când are loc o oprire bruscă de intrari de capital, si (iv) sa sustina punerea în aplicare a unui proces de dezintermediere ordonat. Instrumentul macro-prudential se aplică sectorului bancar românesc.

Principalele rezultate sugerează că scenariile de stres test sunt gestionabile, dar cu oarecare povară. Injectiile de lichiditate ale bancii centrale si cererea suplimentara de valuta pe piata valutară ar putea fi semnificativa, impactul socului de lichiditate asupra ratei de solvabilitate este destul de limitată pentru un orizont de o lună, oferta de creditare a economiei ar putea fi afectata intr-un grad moderat pana la  un grad  înalt, iar impactul  pentru economie a companiilor care nu ar fi în măsură să-si plătească creditorii externi variază de la mic până la moderat.

Vezi mai multe detalii in CLUBUL BANCHERILOR