www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Standard&Poor's ar trebui sa scoata ratingul Romaniei din categoria junk

Autor: Bancherul.ro
2013-08-12 09:51

Fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi datorită acestei dezvoltări este posibil ca şi a treia agenţie de rating (Standard&Poor's), care continua sa mentina Romania in categoria "junk", nerecomandata investitiilor, să aibă un verdict ameliorat pentru România, considera viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa.


"Eu cred că fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi pe baza acestei dezvoltări mă aştept ca şi a treia agenţie să aibă un verdict ameliorat pentru România. Mai departe depinde de dânşii şi de modul în care evaluează viteza modificărilor în bine şi riscurile care rămân în faţa României, când vor face acest lucru. Nu pot să mă pronunţ şi să vă dau un orizont de timp, dar cred că mai degrabă va fi mai repede decât mai târziu. Depinde de politica internă a acelui comitet de credit care evaluează la nivelul respectivei agenţii cum va face evaluarea României, dar cred că argumentele pro sunt vizibile", a declarat Cristian Popa, într-o conferinţă de presă, întrebat despre o posibilă îmbunătăţire a ratingului României.


Standard&Poor's este singura dintre cele trei mari agentii de rating care au retrogradat Romania, in 2008, dupa izbucnirea crizei financiare, din categoria statelor cu risc scăzut de investiţii (investment grade), in asa-zisa categorie "junk", ratingul BB plus fiind primul din categoria investiţiilor speculative (junk).


Agentia a mentinut de atunci neschimbat respectivul rating, in ciuda imbunatatirii situatiei macroeconomice a tarii.


Standard & Poor's a confirmat, în luna mai a acestui an, ratingurile atribuite României pentru datoriile pe termen lung şi scurt la 'BB plus/B', perspectiva asociată fiind una stabilă.


Celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, Moody' şi Fitch au păstrat România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.


În aprilie 2013, agenţia de evaluare financiară Fitch a reconfirmat rating-ul României la 'BBB-' pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă străină, cu perspectivă stabilă.


Anul trecut în luna iunie, agenţia Moody's a schimbat perspectiva ratingului României la negativă de la stabilă. Din partea acestei agenţii, România are ratingul Baa3 pentru monedă străină şi monedă locală.