www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ungaria pregateste o noua taxa pe banci. Intesa anunta o restructurare agresiva a subsidiarei CIB Bank

Autor: Bancherul.ro
2013-07-06 13:33

Guvernul din Ungaria a trimis parlamentului spre aprobare un proiect de lege care impune o noua taxa unica pe tranzactiile bancare, prin care se urmareste colectarea unei sume de aproximativ 270 de milioane de euro (80 de miliarde de forinti), bani destinati a compensa scaderea veniturilor bugetare, ca urmare a reducerii puternice a inflatiei, ce afecteaza astfel planul de iesire a tarii din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Noua taxa unica este, de fapt, o taxa pe... taxa pentru tranzactiile financiare impusa de Ungaria inca din 2010, care reprezinta 0,3% pe retragerile de numerar si 0,2% pe transferurile electronice. Si companiile telecom sunt taxate in Ungaria cu 2 forinti pentru fiecare apel sau sms.

Noua taxa unica va reprezenta 208% din taxa pe tranzactiile financiare plătite de bănci în perioada ianuarie-aprilie 2013, fiind o alternativa la varianta initiala a guvernului ungar de a majora taxa pe tranzactiile financiare de la 0,2% la 0,6% pentru retragerile de numerar si de la 0,2% la 0,3% pentru transferurile electronice.


Agentia de raging Fitch mentioneaza ca, dat fiind ca noua taxa este retroactiva, bancile nu vor putea sa-si transfere pierderile catre clienti.

Riscul de credit ridicat, activitatea economică slabă si o taxă bancă punitiva sunt de natură să conducă la a treilea pierdere anuală consecutiva pentru bancile din Ungaria în 2013, chiar si fara impunerea noii taxe. Acesta ar putea reduce cu aproape un sfert profiturile bancilor înainte de impozitare, insa impactul va varia semnificativ de la o bancă la alta, in conditiile in care un grup mic de institutii de credit genereaza cea mai mare parte a profitului sectorului bancar, apreciaza agentia.

Aceasta mentioneaza ca valoarea taxei bancare impusa bancilor ungare incepand din 2010 este de aproximativ 400 de milioane de euro anual. Initial, autoritatile au anuntat ca vor sa injumatateasca valoarea taxei iar apoi sa o elimine din acest an, dar s-au razgandit si in schimb urmeaza sa o permanentizeze.


Intesa si-ar putea reduce prezenta in Ungaria

Noua taxa ar putea determina o si mai mare reducere a sustinerii filialelor bancilor straine din partea bancilor-mama europene, riscand, prin urmare, afectarea ratingurilor. Dar desi si-au redus expunerile asupra subsidiarelor din Ungaria, acestea au fost capitalizate masiv in ultimii ani de catre bancile-mama, ceea ce inseamna ca bancile straine sunt determinate sa ramana in continuare in aceasta tara, considera agentia de rating.

Aceasta mentioneaza ca Intesa, cea mai mare banca de retail din Italia, a anuntat ca-si va reduce prezenta in Ungaria din cauza mediului operational si de reglementare dificil, ceea ce a determinat agentia sa acorde subsidiarei CIB Bank un rating (BBB- cu perspectiva negativa) cu doua note mai jos decat banca-mama Intensa, apreciind ca există o incertitudine destul de mare cu privire la angajamentul banca-mamă pe termen lung pentru filiala din Ungaria în raport cu altele din Europa Centrală și de Est.

CIB Bank este a 5-a mare banca din Ungaria, insa in ultimul trimestru din 2012 a avut o pierdere de 279 milioane de euro, ceea ce l-a facut pe presedintele Intesa, Enrico Tommaso Cucchiani, sa declare ca Ungaria a devenit un cosmar pentru banca, astfel ca intentioneaza sa restructureze agresiv activitatea subsidiarei din aceasta tara.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, declarase anterior ca are de gand sa reduca prezenta bancilor straine in economia tarii prin sustinerea puternica a bancilor locale.

Deocamdata insa, Intesa e nevoita sa majoreze capitalizarea CIB Bank


Din cauza pierderilor masive care i-au afectat solvabilitate, Intesa a majorat, la inceputul lui iunie, capitalul CIB Bank cu 125 de milioane de euro, masura pe care banca motivat-o astfel intr-un comunicat de presa: majorarea de capital va contribui la consoliderea mediului economic din Ungaria caracterizat de 2 evenimente importante: programul bancii centrale a Ungariei de crestere economica si sustinere a creditarii, precum si recomandarea Comisiei Europene in vederea anularii procedurii de deficit excesiv.


Nou injectie de capital va ajuta CIB Bank „sa contribuie activ la reluarea cresterii si dezvoltarii sustenabile a economiei Ungare”, se mai spune in comunicatul Intesa.