www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dan Pascariu, UniCredit Tiriac, in scandalul Tarom: Face bine sau rau reputatiei bancii?

Autor: Bancherul.ro
2013-07-03 17:27

Dan Pascariu, fostul sef al UniCredit Tiriac Bank, in prezent ocupand functia neexecutiva de presedinte al Consiliului de Supraveghere, risca sa aduca bancii un prejudiciu reputational prin implicarea sa in scandalul managementului privat de la Tarom. Sau, dimpotriva, poate sa demonstreze ca un bancher poate sa schimbe lucrurile in bine si in cadrul managementului companiilor de stat, in cazul in care acest proces impus de FMI se va finaliza cu succes, in conditiile in care Tarom este prima firma de stat in care s-a implementato conducere privata, din toamna anului trecut. Deocamdata insa, avem parte numai de scandaluri.


Mai intai a fost povestea cu primul manager privat al Tarom, ales la finalul lui 2012, austriacul Heinrich Vystoupil, care a ramas doar 10 zile la conducerea firmei de stat si nici macar nu a semnat contractul, anuntand ca renunta din motive personale. Presa a relatat ca a facut asta pentru ca i s-au impus mentinerea sau numirea unor persoane in conducerea Tarom, insa el nu a comentat.


Pascariu a fost numit in octombrie 2012, in cadrul procedurii de selectie a managementului privat impusa de FMI, si presedinte al Consiliului de Administrate de la Tarom, alaturi de un alt fost bancher la Bancpost, Lucian Isar, care ulterior a ajuns si in functia de ministru in cabinetul Ponta, pentru o scurta perioada. La ravnitul loc in condecrea Tarom au candidat 5 bancheri, unii in pozitii executive, precum Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank, absolvent al facultatii de aeronave.


Isar a fost insa indepartat din conducerea Tarom la finalul lunii mai, fiind inlocuit cu fostul sef al Tarom, Nicolae Demetriade, ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu motivand ca „era necesara prezenta macar a unui om care se pricepe la avioane in CA al Tarom”. Socant, nu?! Adica in CA al Tarom au fost alesi doar oameni care nu aveau nicio legatura cu aviatia!

In acest moment a reizbucnit scandalul Tarom, cu Demetriade punand la indoiala peformantele managerului belgian si Isar sustinand ca exista presiuni politice pentru indepartarea lui Heinzmann, acesta reusind, de fapt, sa aduca Tarom pe profit de 1 milion de euro in luna iunie.

Astazi, Dan Pascariu a sustinut o conferita de presa la Tarom, in care confirma nemultumirire lui Demetriade, anuntand ca este nemultumit de performantele realizate de Heinzmann.

„Elaborarea şi aprobarea strategiei de redresare, precum şi monitorizarea procesului de implementare a acesteia reprezintă principalul obiectiv al CA TAROM. Monitorizând lunar, cu maximă răspundere, acest proces de implementarea strategiei, membrii CA au constatat, cu regret întârzieri majore în ceea ce priveşte activităţile pe care domnul Heinzmann avea responsabilitatea să le ducă la îndeplinire conform Planului de Management. După aprobarea Planului de Management, în fiecare lună dezbatem ceea ce noi numim raportul de progres. Până în momentul de faţă nu a fost îndeplinit nici măcar 30% din ceea ce ar fi putut să fie îndeplinit”, a afirmat Pascariu, citat de Agerpres.

Preşedintele CA TAROM a menţionat că, la numirea în funcţie a directorului general, membrii CA au cerut îngheţarea angajărilor, raţionalizarea achiziţiilor, renegocierea contractelor cu furnizorii, precum şi pregătirea restructurării companiei, iar aceste linii directoare nu au fost respectate de către Christian Heinzmann, care a permis derularea unei serii de achiziţii şi continuarea angajărilor fără respectarea procedurilor şi fără aprobarea CA. În ceea ce priveşte renegocierea contractelor, până în prezent a fost renegociat şi semnat un singur contract, iar restructurarea companiei nu a fost încă demarată.

Mai mult, CA TAROM susţine că afirmaţiile directorului general cu privire la performanţele financiare ale companiei pe primele cinci luni ale anului sunt 'triumfaliste sau inexacte'.

Administratorii TAROM apreciază reducerea pierderilor, dar consideră că, din păcate, contribuţia conducerii executive este nesemnificativă, reducerea datorându-se fie unor măsuri luate de CA înainte de numirea directorului general, cum ar fi cele privitoare la raţionalizarea achiziţiilor, fie unor măsuri conjuncturale, cum sunt scăderea preţului la combustibil şi a cheltuielilor cu amortizările.

În ceea ce priveşte trecerea pe profit a companiei TAROM în luna mai, CA precizează că, în fiecare an, în perioada de vară TAROM înregistrează venituri mai mari decât cheltuielile datorită biletelor achiziţionate în avans, dar după încheierea sezonului turistic pierderile vor reveni în lipsa unor măsuri de restructurare majoră.

CA susţine că pentru urgentarea îndeplinirii obiectivelor Planului de Management a numit pe unul dintre administratori - Nicolae Demetriade - în funcţia de director executiv, iar Christian Heinzmann a acceptat reducerea mandatului său de CEO TAROM de la patru ani la un an, urmând să îşi încheie colaborarea cu compania în luna noiembrie 2013, ca şi Michael Moriaty, directorul financiar cu care face echipă.

Preşedinte CA, Dan Pascariu, s-a referit şi la afirmaţia unui fost membru al CA, Lucian Isar, despre existenţa unui plan secret de spargere a companiei, afirmaţie pe care o consideră 'falsă, tendenţioasă şi iresponsabilă'.

'Există un singur Plan de Management, aprobat şi de către domnul Isar, care, după derularea unor studii extrem de serioase de fezabilitate, prevede posibilitatea separării unor activităţi după modelul unor companii aeriene de prestigiu, de exemplu Lufthansa', a spus Pascariu.

CA TAROM dezminte şi afirmaţiile conform cărora ar exista la nivelul CA un plan secret de privatizare a companiei. 'Nu este în interesul TAROM să discutăm la acest moment despre privatizare', a mai afirmat Dan Pascariu.

TAROM este prima companie de stat unde a fost instalat management profesionist, în cadrul unui program convenit de România cu instituţiile financiare internaţionale.