www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Seful Marfin Bank Romania spune ca banca se va vinde in acest an. Printre cumparatorii potentiali se afla, ca de obicei, fondul AnaCap. Clientii bancii au retras depozite de 100 mil. euro

Autor: Bancherul.ro
2013-06-13 15:56

Seful Marfin Bank Romania, Polydoros Ktorides, a declarat astazi, la o conferinta, ca banca va fi vanduta in acest an, dar nu mai devreme de 2-3 luni, contra unei sume de 200-300 de milioane de euro, un posibil cumparator fiind fondul britanic de investitii Ana Cap, despre care s-a scris de nenumarate ori in ultimii ani ca negociaza si preluarea Bancii Carpatica, tranzactie care nu s-a incheiat insa niciodata.


Ktorides a confirmat, pentru Mediafax, ca a avut mai multe intalniri cu reprezentantii AnaCap, fond infiintat in 2005 si care administreaza active de 1,7 miliarde de euro, fiind actionar inclusiv la o banca din Cehia, Equa Bank.


Ktorides spune ca banca a fost permanent pe profit, cand de fapt a avut pierderi


Pe de alta parte, Ktorides este citat, tot de agentia Mediafax, ca ar fi spus ca banca din Romania „a fost permanent pe profit, iar, în opinia sa, o astfel de realizare în condiţii de criză financiară, inclusiv criza recentă din Cipru, recomandă vânzarea întregii afaceri şi nu a unor active.”


Numai ca, potrivit raportului publicat de banca aferent anului 2012, Marfin Bank Romania a avut in 2012 o pierdere de 22, 3 milioane lei, dupa ce in anul precedent a inregistrat un profit brut de 7,8 milioane lei.

Ktorides a mai spus că Marfin România are un capital social de circa 90 de milioane de euro şi linii de finanţare de la banca mamă de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranţă obiectul oricărei tranzacţii. Astfel, în funcţie de discountul cerut de investitori, tranzacţia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro.

În aceste condiţii, directorul Marfin optează, practic, pentru o tranzacţie cu un jucător care nu este prezent pe piaţa locală, întrucât băncile din România nu ar avea interes decât pentru preluarea unor active.


Ktorides a mai spus că din cele aproape 78 de milioane de euro depozite preluate de la sucursala locală a Bank of Cyprus au fost retrageri care au totalizat doar 5-6 milioane de euro. In acelasi timp, dupa izbucnirea crizei bancilor cipriote, in aprilie, de la Marfin Bank au fost retrase depozite substantiale, de 100 de milioane de euro.