www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Karl Sevelda, noul sef al Raiffeisen Bank International: Romania este una dintre tarile unde Raiffeisen isi va continua extinderea

Autor: Bancherul.ro
2013-06-08 13:34

Karl Sevelda, 63 de ani, vicepresedintele Raiffeisen Bank International (RBI), preia conducerea bancii de la Herbert Stepic, nevoit sa demisioneze dupa ce jurnalistii de investigatie din Austria au dezvaluit ca acesta avea ascunse firme de investitii imobiliare in paradisuri fiscale.


Sevelda este de 15 ani in conducerea Raiffeisen si a fost vicepresedintele bancii din 2010, precum si directorul diviziei corporate, contractul sau fiind prelungit pana la mijlocul lui 2017.


Presedintele grupului austriac, Walter Rothensteiner, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca numirea lui Sevelda este un semnal de continuitate a strategiei bancii. „Capitolul de astazi din istoria companiei este in mod absolut un semn de continuitate”, a spus el, in incercarea de a respinge zvonurile cu privire la divergentele din cadrul bancii cu privire la strategia sa in tarile din Estul Europei.


„In cadrul unei organizatii cu 1.000 de manageri independenti vor exista intotdeauna divergente, a adaugat Rothensteiner, dar aceasta nu inseamna ca exista perspectiva unei schimbari a politicii bancii.


O modificare a strategiei sau culturii bancii nu este previzionata nici de analisti, intrucat Sevelda face parte din conducerea RBI de 15 ani, inca din 1998, asadar a participat la procesul de luare a deciziilor din cadrul bancii, inclusiv in privinta strategiei de extindere in Estul Europei.


„Consider ca numirea mea in functia de presedinte nu reprezinta deloc o schimbare in strategia noastra, si de ce ar fi, de fapt?”, a spus Sevelda, adaugand ca Stepic nu a stabilit de unul singur strategia bancii. „Consiliul de supraveghere a stat si sta in continuare in spatele nostru, al echipei executive”, a adaugat Sevelda.


Noul sef al Raiffeisen a spus ca banca isi va concentra dezvoltarea in viitor pe Austria, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia si Romania. Strategia pentru restul tarilor este de a-si mentine stabile volumele de business si de a-si reduce expunerea in regiuni cu potential in scadere, asa cum a facut in Slovenia.


In locul vedetei Stepici vine discretul Sevelda


Sevelda a fost pana acum nu doar adjunctul lui Stepic ci si in umbra acestuia, o persoana foarte carismatica, cu o aura de vedeta. In contrast, Sevelda este tipul persoanei serioase, neavand de-a face prea mult cu investitorii, preferand sa se rezume la relatia cu clientii, corporate de care este direct responsabil.


„Herbert Stepic este unul dintre cei mai mari bancheri din tara. Dar fiecare trebuie să-si găsească propriul stil de leadership. Numirea mea la conducerea bancii este un salt cuantic pentru mine. Eu am avut mereu o orientare foarte puternica spre clienti”, a precizat Sevelda.


Este un „relationship person”, spune un fost coleg, foarte sarmant in relatiile cu clientii.


Sevelda este absolvent de economie si stiinte sociale al Universitatii din Viena. Initial a lucrat in cercetare in ministerul de comert austriac in perioada de pregatire a doctoratului. Si-a inceput cariera in banking la departamentul de finantare a exportului de la Creditanstalt, actuala UniCredit, unde a avansat in cariera. Sevelda a revenit, pentru o perioada de 3 ani, la ministerul comertului din Austria, dupa care a incercat sa se angajateze la banci engleze si americane, inainte de a ajunge la Raiffeisen.


RBI este detinuta de Raiffeisen Zentralbank (RZB), institutie nelistata la bursa si controlata de 8 banci regionale Raiffeisen, detinute la randul lor de sute de cooperative de credit locale.


Actiunile RBI la bursa din Viena era vineri in usoara crestere, la fel ca indicele sectorului bancar european, fiind tranzactionate la o valoare de 8,2 ori castigul previzionat pe 12 luni, mai putin decat valoarea actiunii concurentei Erste Bank, care se poate cumpara la o valoare de 10,6 ori, conform Thomson Reuters.