www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum explica economistii BCR si ING cresterea PIB-ului la 2,1%, cu mult peste estimari

Autor: Bancherul.ro
2013-05-15 15:52

Potrivit primelor estimari anuntate astazi de Institutul Naţional de Statistică, PIB-ul real al Romaniei a avansat in primul trimestru cu 0,5% faţă de trimestrul anterior (date ajustate sezonier), conform previziunilor analistilor, care se asteptau la 0,4%. Ceea ce a surprins a fost insa cresterea cu 2,1% faţă de primul trimestru al anului precedent, cu mult peste estimarile analistilor, care se asteptau la un avans anual de doar 0,6%. O revizuire a datelor precedente poate explica aceasta neconcordanta.

Si economistii BCR, cu o estimare a cresterii economice de 1%, au fost departe de cifrele INS. Acestia apreciaza ca motivul evolutiei peste asteptari a economiei se datoreaza consumului privat, stimulat de majorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor.

Totodată, adauga economistii BCR, este posibil ca exporturile să fi ajutat mai mult creşterea economică faţă de trimestrele precedente, după o performanţă bună a livrărilor de mărfuri către ţări din afara UE (+10,9%).


Rate anuale de creştere de două cifre ale industriei farma (+15,4% în T1 2013), echipamentelor electrice (+16,3%) şi a industriei chimice (+11,1%) au susţinut industria prelucrătoare spre un avans de 6,1% în T1 2013.

„Scenariul de bază pentru anul 2013 este 1,8%, dar vedem şanse bune pentru o creştere economică de peste 2% dacă recolta agricolă va fi bogată iar industria îşi va păstra avântul. Ieşirea României din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene în 2013 şi sprijinirea pieţelor financiare internaţionale de politicile monetare foarte relaxate ale marilor bănci centrale pot duce la o accelerare a investiţiilor străine directe”, apreciaza economistii BCR.

„Un ciclu de relaxare a politicii monetare prin reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară este iminent în următoarele trimestre şi estimăm dobânda la 4,75% în decembrie 2013 şi 4,50% în martie 2014. O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei la 10% sau 12% ar putea veni ulterior în semestrul II 2014”, adauga acestia.

La randul lor, economistii ING, care anticipau o crestere anuala de numai 0,7%, considera ca ultimele date trimestriale privind cresterea PIB-ului confirma evolutia buna a productiei industriale si a comertului extern.


Pe de alta parte, ING apreciaza ca datele existene in acest moment indica o crestere anuala a PIB-ului de doar 0,9%, diferenta de pana la 2,1% fiind data de unele ajustari ale datelor precedente. In consecinta, exista posibilitatea revizuirii in sus e estimarii cresterii economice pentru acest an, de 1,6%.