www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cazul „Bank of Cyprus”, o grea lovitura sub centura primita de BNR

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 13:58

Reprezentantul BNR, Adrian Vasilescu, se straduie in aceste zile sa apara la televizor si sa scrie articole prin ziare, titrate dibaci, in incercarea de a se scuza cu privire la socul produs de inchiderea sucursalei Bank of Cyprus. Dar cine se scuza se acuza.

Mesajul este, pe scurt urmatorul: V-am spus de atata timp care e treaba cu aceste sucursale straine, ca ele nu sunt supravegheate de BNR, astfel ca noi nu avem nicio vina ca s-a inchis aceasta banca. Trebuia sa va uitati in contractele de depozite ca acestea nu sunt asigurate in Romania ci in Cipru.


In realitate, decizia de inchidere a bancii din Romania este o grea lovitura data de ciprioti, incasata sub centura si pe nepregatite de BNR, daca ne uitam cum a fost solutionata problema sucursalelor bancilor cipriote din alte tari, mai exact in Anglia si Grecia.

Asa cum am mai afirmat aici, cazul Bank of Cyprus este, pentru BNR, un esec rasunator in privinta modului in care a colaborat cu banca centrala din Cipru si cu inexistentele, in practica, autoritati de coordonare la nivel european, in vederea protectiei deponentilor romani la Bank of Cyprus, care s-au vazut brusc pusi in pericolul de a-si pierde o parte din depozite, la fel cum s-a intamplat in Cipru.


Spre deosebire de deponentii din Marea Britanie si Grecia, care nu au avut deloc emotii in aceasta privinta, problemele fiind transate la nivelul autoritatilor de supraveghere din acele tari.

Situatia disperata din Romania ar putea fi salvata daca cipriotii vor accepta oferta de ultim moment a Bancii Transilvania, de cumparare a Bank of Cyprus.

Dar chiar si daca tranzactia se va incheia cu succes iar depozitele romanilor vor fi salvate, lumea va ramane cu sentimentul ca BNR, spre deosebire de alte banci centrale, este neputincioasa in astfel de cazuri in care se intampla ceva cu bancile cu statut de sucursala, 9 atfel de banci functionand in prezent in Romania.

Degeaba au trecut 4 ani de criza si sute de vizite la Londra, Frankfurt, Viena sau Bruxelles facute de functionarii din BNR si Ministerul Finantelor pentru discutarea la nesfarsit a unor proiecte de coordonare intre autoritatile de supraveghere, in contextul unei piete financiare europene libere si a intrarii in functiune a Uniunii Bancare Europene sau a Autoritatii de Supraveghere Europeana.

Dupa cum vedem, cipriotii fac ce vor iei, fara ca BNR sau vreo autoritate europeana sa aiba vreun cuvant de spus, mai ales ca, dupa cum am vazut, tratamentul sucursalelor cipriote din strainatate este diferit, noi fiind clar defavorizati.