www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR: Exista o oferta pentru cumpararea Bank of Cyprus. Noi nu putem lua nicio masura la sucursalele bancilor straine

Autor: Bancherul.ro
2013-04-02 18:40

Nicolae Cinteza (foto), seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat ca a fost informat de catre autoritatile din Cipru ca o banca a depus o oferta neangajanta pentru cumpararea sucursalei Bank of Cyprus din Romania, care a fost inchisa ieri pentru o perioada de o saptamana in vederea vanzarii.


El a precizat ca a discutat cu banca respectiva, care a confirmat faptul ca a depus o oferta de cumparare a Bank of Cyprus. 


Subsidiara Bank of Cyprus din Grecia a fost cumparata de Piraeus Bank, cu fonduri alocate de fondul de salvare a bancilor din Grecia.


De asemenea, Banca Transilvania ar putea fi una din bancile interesate in tranzactie, intrucat Bank of Cyprus detine 9,8% din actiunile BT.


Cinteza a tinut sa sublinieze ca BNR nu are nicio impicatie in vanzarea bancii si a garantarii depozitelor romanilor din Bank of Cyprus, intrucat banca are statut de sucursala si nu are personalitate juridica romana.


Astfel, decizia de inchidere temporara a bancii din Romania a fost luata exclusiv de autoritatile din Cipru, BNR fiind doar informata despre acest lucru, conform legislatiei.


BNR are atributii limitate cu privire la sucursalele bancilor straine si se limiteaza doar la regimul rezervelor minime obligatorii si la indicatorii de lichiditate, astfel ca masurile pe care le poate lua BNR in astfel de cazuri sunt, de asemenea, limitate. 


Cei care au depozite la Bank of Cyprus se bucura de garantarea acestora pana la un plafon de 100.000 de euro, la fel ca in cazul bancilor romanesti, singura diferenta ca autoritatea care acorda despagubirile, in cazul falimentului bancii, este cea din Cipru.


In cazul depozitelor de peste 100.000 de euro, acestea risca sa fie taxate cu pana la 60%, asa cum s-a decis in Cipru, intrucat operatiunile sucursalei Bank of Cyprus din Romania sunt inregistrate ca si cand ar fi avut loc pe teritoriul Ciprului.


Cinteza a mai precizat ca Bank of Cyprus detine doar 0,7% din activele sistemului bancar iar riscul de contagiune este asadar limitat, mai ales ca sistemul bancar este solid capitalizat, toate bancile avand un indicator de solvabilitate de peste 10%, fata de minimul legal de 8%.