www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Prima aplicatie de plati mobile din Romania nu se poate instala pe orice smartphone, ci doar pe cele scumpe

Autor: Bancherul.ro
2013-03-27 17:35
Prima aplicatie de plati mobile in Romania, dezvoltata de Netopia, a fost lansata astazi sub umbrela MasterCard, reprezentantii celor doua companii spunand ca se poate instala pe orice smartphone tip Android sau iPhone.

Cei de la Netopia au omis insa sa precizeze ca aplicatia nu se poate instala decat pe telefoanele scumpe, cu o rezolutie mare a ecranului. De exemplu, nu se poate instala pe un telefon cu o rezolutie a ecranului mai mica de 320 x 480 de pixeli, astfel ca ai nevoie de un telefon care costa de la 600 de lei in sus. De asemenea, aplicatia este destinata doar utilizatorilor de carduri MasterCard (nu si Maestro).

In prezent se pot realiza doar urmatoarele tipuri de plati: achitarea facturilor Orange, reincarcarea cartelelor preplatite Orange, Vodafone si Cosmote, precum si plata unor oferte exclusive a doua site-uri de reduceri: fundeal si bestdealz.

Este vorba de o varianta a asa-zisului portofel electronic, (digital wallet) dezvoltat atat de companii nefinanciare, precum Google, dar si de procesatorii de carduri Visa (V.me) si MasterCard (MasterPass), care inseamna, de fapt, o aplicatie pe mobil in care exista datele aferente unuia sau mai multor carduri, cu care se pot efectua instantaneu diverse plati.

Pentru a intelege mai bine diferenta dintre platile mobile, platile online si platile tip NFC (Near Field Communication) tip contactless, trebuie precizat ca, in cazul platilor cu telefonul mobil, precum cele lansate astazi, datele cardului sunt introduse in respectiva aplicatie (portofel electronic), urmand a fi procesate automat la fiecare plata, fara ca utilizatorul sa le mai introduca la fiecare operatie, ca in cazul platilor online.

In cazul platilor mobile tip NFC, acestea sunt posibile doar cu telefoane care au incluse aceasta tehnologie (putine, deocamdata) si doar acolo unde exista terminale tip contactless (exista deja si in Romania, la Metrou, in mijloacele de transport in comun de suprafata si la anumiti comercianti), aplicatia tip contactless, aferenta cardului de acest tip fiind asadar integrata in telefon sau un cartela acestuia.

Mai exista si variantele adaptate pentru mobile ale aplicatiilor de internet banking ale bancilor, unde sunt posibile in general doar operatiunile implementate de banca, precum transferuri intre conturi sau plata facturilor, precum si vizualizarea soldurilor din conturi si a operatiunilor efectuate, acestea din urma fiind, de altfel, cele mai frecvent folosite de catre clienti.

Cum se fac platile cu telefonul mobil

Sa vedem insa cum functioneaza aplicatia de plati mobile a Netopia, sub umbrela MasterCard, lansata astazi, denumita „mobilPay MasterCard Mobile”.

Aceasta se descarca gratuit din Google Play sau App Store, dupa care trebuie sa ne inregistram prin introducerea unor date personale: nume, prenume, adresa de e-mail, numarul de telefon mobil, precum si un cod PIN din 6 cifre, ce trebuie introdus la fiecare deschidere a aplicatiei.

Ulterior, datele personale (numarul de telefon si e-mailul) trebuie confirmate introducand codurile de confirmare primite pe e-mail si sms.

Urmatorul pas este inregistrarea datelor aferente cardului: numarul cardului, numele utilizatorului, codul CVC2 de pe spatele cardului, data expirarii acestuia. Din motive de securitate, si datele cardului trebuie confirmate, astfel incat procesatorul sa fie sigur ca este vorba de detinatorul acestuia si nu altcineva.

Confirmarea se realizeaza prin trimiterea de catre aplicatie, dupa introducerea datelor cardului, a unui cod catre banca emitenta a cardului. Clientul trebuie apoi sa ceara bancii respectivul cod si sa-l introduca in aplicatie pentru confirmarea datelor cardului. Codul se trimite catre banca prin realizarea automata a unei tranzactii de 1 leu, suma ce va fi rambursata dupa confirmarea datelor cardului.

Un avantaj al plăţilor cu mobilul este că acestea se fac foarte rapid, fără a mai fi necesară introducerea datelor de card sau de identificare a utilizatorului, ca în cazul plăţilor pe internet, respectivele informaţii fiind stocate în aplicaţia mobilă, denumit şi portofel electronic.

De exemplu, pentru plata facturii Orange, trebuie selectat doar numele companiei, după care pe ecranul telefonului apare suma ce trebuie plătită, singura operaţiune pe care trebuie să o faci fiind confirmarea plăţii. Este vorba, aşadar, de plata cu două atingeri de deget.

Furnizorii aplicaţiei mobile îşi propun ca până la finalul anului să implementeze posibilitatea de a se plăti facturile tuturor furnizorilor importanţi de utilităţi di România, precum şi achitarea unor produse şi servicii ale site-urilor partenere Netopia, al doilea procesator de comerţ online din România.

Vezi in Clubul Bancherilor care este valoarea pietei comertului online in Romania in comparatie cu alte tari si ce comisioane platesc comerciantii