Ce se poate intampla cu bancile cipriote din Romania si cu depozitele clientilor? Exista pericolul de contagiune? Ce spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR |
Autor: Bancherul.ro 2013-03-25 11:34 |
|
Cei care au depozite in bancile cipriote din Romania, Bank of Cyprus si Marfin Bank, isi pun intrebarea daca nu cumva acestea sunt in pericol, dupa tot ce s-a intamplat cu bancile-mama din Cipru.
Ei trebuie sa stie inainte de toate ca orice tip de cont, nu doar depozite, din ambele banci, cu valori de pana la 100.000 de euro, este garantat de fondurile de garantare, a depozitelor: FGDB , fondul de garantare din Romania in cazul Marfin Bank, care este persoana jurdica romana, si de fondul din Cipru in cazul Bank of Cyprus, care este sucursala.
Si cei care au depozite cu valori peste plafonul garantat pot sta linistiti, intrucat masura de nationalizare a acestor depozite se aplica doar bancilor din Cipru. Nici depozitele de peste 100.000 de euro din sucursala Bancii Transilvania din Nicosia nu vor fi taxate cu 30%.
Ramane insa de vazut ce se va intampla cu Marfin Bank Romania, pentru ca banca mama, Laiki, urmeaza sa fie lichidata dupa ce depozitele garantate si activele performante vor fi transferate intr-o "banca buna" iar apoi integrate in Bank of Cyprus. Marfin Romania este un jucator mic, cu active sub 1% din totalul sistemului, cu depozite total de 180 milioane euro si credite de 370 milioane.
Ce spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR:
Deocamdata insa, Marfin Bank Romania este solvabila, nu are probleme financiare si nu are nevoie de ajutorul bancii-mama, nefiind nici in pericol de a fi trecuta in administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor, dupa cum spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR.
Pe de alta parte, la Nicosia se negociaza vanzarea filialelor din strainatate, inclusiv a celei din Romania, asa cum s-a intamplat cu cele din Grecia, preluate de Piraeus Bank.
Ce s-ar putea intampla in viitor
Exista cel putin 3 variante posibile pe viitor, in cazul in care se schimba ceva cu aceste banci, adica daca vor intampina greutati si nu vor putea fi sustinute de actionari, cu precizarea ca in prezent ele sunt solvabile, conform declaratiilor reprezentantilor BNR, asadar deocamdata isi pot continua activitatea fara probleme:
1. Sa se aplice aceeasi metoda de salvare a bancilor-mama si in cazul bancilor romanesti, ceea ce inseamna ca depozitele garantate ale Marfin sa treaca la Bank of Cyprus iar cele mai mari si creditele neperformante sa treaca la o banca "rea" administrata de Fondul de garantare, prin crearea unei banci-punte, asa cum au explicat recent reprezentantii BNR.
2. Ambele banci sa fie preluate de alta banca, asa cum s-a intamplat cu subsidiarele din Grecia, preluate de Piraeus.
3. Cele doua banci sa se retraga din Romania, dupa ce isi inchid afacerile.
In toate variantele, toti deponentii din Romania ai celor doua banci nu isi vor pierde banii, acest pericol (in cazul depozitelor negarantate) putand aparea doar daca se ajunge in situatia ca una din banci sa nu mai poata fi salvata si sa intre in faliment.
De ce?
Pentru ca, in prima varianta, spre deosebire de situatia din Cipru, preluarea "bancii rele" de catre FGDB nu inseamna lichidarea bancii ci administrarea ei in vederea eficientizarii. Noua banca-punte rezultata va continua sa functioneze in conditii normale, asadar deponentii isi vor putea retrage oricand depozitele.
In a doua varianta situatia e clara, depozitele se vor transfera la alta banca si vor fi administrate in mod normal, iar in al treilea caz, bancile nu se vor putea retrage decat dupa ce-si vor achita obligatiile, asadar inclusiv rambursarea tuturor depozitelor.
Deocamdata insa, dupa cum am precizat, ambele banci nu sunt in pericol, avand o capitalizare de peste 10%, conform BNR, asadar pot functiona in continuare fara probleme.
|
|