www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Autoritatile cipriote negociaza salvarea bancii Marfin (Cyprus Popular Bank), prezenta si in Romania

Autor: Bancherul.ro
2013-03-22 08:33
Banca Centrală a Ciprului a negat zvonurile privind închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank, transmite Reuters. Cyprus Popular Bank este prezentă pe piaţa românească prin Marfin Bank.

"Negăm aceste informaţii. Chiar acum se desfăşoară negocieri pentru a se găsi cea mai bună soluţie posibilă pentru Cyprus Popular Bank", a declarat la televiziunea de stat Aliki Stylianou, purtător de cuvânt al Băncii Ciprului.

Guvernul de la Nicosia a preluat Cyprus Popular Bank în iunie 2012, după ce banca a înregistrat o lovitură severă de pe urma expunerii pe obligaţiunile suverane greceşti.

În prezent, statul deţine aproximativ 84% din acţiunile Cyprus Popular Bank. În luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 1,8 miliarde de euro acordat Cyprus Popular Bank.

Parlamentul voteaza astazi formarea unui fond de solidaritate si restrictionarea iesirilor de capital din tara

Parlamentul cipriot a amânat pentru vineri votul asupra unor proiecte de lege de instituire a unui fond de solidaritate şi de limitarea iesirilor de capital din tara, pentru a se evita retragerile masive de bani odata cu redeschiderea băncilor prevăzută marţi.

Deputaţii au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a examina această legislaţie, un punct-cheie al "planului B" pentru care autorităţile cipriote au timp până luni să îl prezinte Eurogrupului pentru a salva băncile şi insula de la faliment, notează AFP.

Fondul de solidaritate ar naţionaliza fondurile de pensii ale întreprinderilor publice şi semipublice, cu emiterea de obligaţiuni în schimbul veniturilor viitoare legate de zăcămintele de gaze naturale recent descoperite în largul insulei.

Potrivit textului de lege, obiectivul "Fondului de solidaritate naţională" va fi "să aducă sprijin financiar instituţiilor, să promoveze şi să contribuie la capitalizarea şi recapitalizarea instituţiilor de credit şi să contribuie la finanţarea republicii".

În plus, o lege pe tranzacţiile financiare ar trebui "să impună măsuri restrictive circulaţiei capitalurilor", având în vedere "urgenţa situaţiei şi salvgardarea ordinii publice şi securităţii".