www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Wimmer, Erste Bank: Pierderile BCR sunt mari, dar nu trebuie sa ingrijoreze. O divizie separata, cu 500 de oameni, se ocupa de recuperarea creditelor neperformante

Autor: Bancherul.ro
2013-03-01 10:06
Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului Erste, actionarul majoritar al BCR, spune ca pierderile de peste 1 miliard de lei inregistrate de banca romaneasca in 2012 sunt mari, dar situatia este sub control iar grupul isi reafirma angajamentul total de sprijinire in continuare a bancii romanesti, astfel incat sa-si pastreze pozitia de lider al sectorului bancar.

Pentru a limita pierderile din credite neperformante, care au depasit 26% din volumul total al portofoliului de imprumuturi, la BCR a fost infiintata o divizie separata de administrare si recuperare a creditelor, care functioneaza ca un centru de profit independent, in cadrul careia lucreaza 500 de oameni si este condusa de olandezul Jurgen de Ruijter, cu experienta la ABN Amro.

Scopul acesteia este de eficientiza, pe de o parte, activitatea de recuperare a creditelor neperformante, iar pe de alta de a elibera restul de bancii de problemele portofoliului vechi, pentru a se putea concentra pe acordarea de noi imprumuturi.

Manfred Wimmer: „Este clar ca pentru orice roman, pierderea de peste 1 milard de lei inregistrata de BCR in 2012 pare mare, insa aceasta a fost in linie cu planurile noastre. Pe de alta parte, inregistrarea acestor pierderi mari in 2012 reprezinta o buna baza de dezvoltare in viitor a bancii. Vrem sa asiguram pe toata lumea ca suntem pe deplin angajati in sprijinirea BCR cu capitalul de care are nevoie, astfel incat sa-si mentina pozitia de cea mai mare banca din tara. Asadar, pierderile ca atare nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni.”

Spre deosebire de restructuarea derulata la BCR dupa ce a fost cumparata, cand a avut loc un proces de integrare si adaptare la politica grupului, actualul plan de reorganizare este concentrata pe eficientizarea anumitor departamente din cadrul bancii.

„De exemplu, recladim intregul departament care se ocupa de creditele neperformante, de la restructurarea creditelor la recuperarea acestora. Se schimba structura organizationala, numarul celor care lucreaza aici, astfel incat sa functioneze ca un centru de profit independent. Aceasta pentru ca portofoliul de neperformante este mare si diversificat pe toate segmentele de clienti, de la companii mari la retail. In termeni de specialitate se cheama „opportunity bank” si trebuie organizata astfel incat sa functioneze independent, altfel creditele cu probleme afecteaza activitatea de acordare de noi imprumuturi. De aceea, vrem sa separam activitatea de administrare a neperformatelor, astfel incat restul bancii sa se poata concentra pe noi afaceri, pe clienti, pe dezvoltare, iar acea banca sa se ocupe de portofoliul mostenit”, explica Wimmer.

Este vorba de o divizie cu 500 de oameni, majoritatea veniti din cadrul bancii, in urma procesului de reorganizare, dar sunt si specialisti veniti din afara.

BCR a vandut un portofoliu de credite neperformante în valoare de 74 milioane euro in ultimul trimestru din 2012, reprezentând cea mai mare parte a creanţelor înstrăinăte de Erste, care s-au ridicat la 212 milioane euro.

Rata creditelor neperformante (NPL) la BCR a fost de 26,7% din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2012, în timp ce formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atât în termeni absoluti cât si relativi, precizeaza banca. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 50,6% la 58,6%.

Reprezentantii Erste Bank si-au reconfirmat increderea, cu ocazia prezentarii rezultatelor anuale, ca BCR va reveni pe profit la finalul acestui an.