www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Un profesor chinez de economie, numit economist sef al Bancii Mondiale

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-05 11:05
Un profesor chinez de economie, Justin Lin Yifu, a fost numit economist sef al Băncii Mondiale, lucru ce constituie o premieră, a anuntat institutia financiară internatională, informează AFP.

Justin Lin Yifu este "primul economist sef al nostru provenit din cadrul unui stat în curs de dezvoltare, fiind un expert în dezvoltarea economică si mai ales în sectorul agriculturii", a declarat într-un comunicat presedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Economistul chinez, profesor la universitatea din Beijing, va "aduce un portofoliu important de competente si experientă", a afirmat Zoellick.

Lin, care a fost numit si vice-presedinte pentru dezvoltare economică, îl va înlocui pe François Bourguignon, care a renuntat la pozitia sa în 2007. Conform comunicatului emis de Banca Mondială, economistul chinez îsi va prelua noile atributii începând cu data de 31 mai 2008.

Lin, în vârstă de 56 de ani, este directorul si fondatorul Centrului chinez pentru studii economice, un think-tank din Beijing, activând si ca profesor de economie la Universitatea Peking si la Universitatea de Știintă si Tehnologie din Hong Kong.

Acesta este si vice-presedintele Federatiei chineze de industrie si comert.

Acesta a obtinut un masterat în economie politică marxistă de la Universitatea Peking în 1982 si un doctorat de la Universitatea din Chicago în 1986.

Economistul a primit de două ori cel mai important premiu economic chinez, premiul Sun Yefang.

"Doresc de mult să lucrez cu acesta în mai multe domenii, printre care se numără cresterea economică si investitiile în Africa si diferitele instrumente bancare pentru a sustine mai bine statele afectate de către preturile ridicate ale energiei si produselor agricole", a adăugat Zoellick.

În afară de Universitatea din Beijing, Lin a predat cursuri economice la Hong Kong precum si în Statele Unite ale Americii si Australia.

Lin este născut în Taiwan si, conform unor informatii privind viata proprie, a înotat către China din insula Kinmen, în 1979, acest act reprezentând o "trădare" rară.

Presedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a căutat să lucreze îndeaproape cu Beijingul în Africa, unde China este activ implicată în extractia de petrol si minereuri, precum si pe piata bancară.

Legăturile tot mai strânse ale Chinei cu Africa au nelinistit donatorii traditionali ai Băncii, care sunt îngrijorati că statul chinez impune noi datorii asupra unor state africane.

Printr-un anunt de luna trecută ce a venit ca o lovitură pentru Zoellick, China a acceptat pentru prima dată să devină un donator pentru programul Băncii Mondiale destinat ajutorării statelor sărace.