www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



RBS si Citi, desi profitabile, au fost scoase la mezat de bancile-mama. Dar daca la Viena, Milano sau Paris se decide vanzarea unor banci mari precum BCR, UniCredit sau BRD?

Autor: Bancherul.ro
2013-01-19 21:28
Romania si alte tari din Estul Europei risca sa se confrunte cu pericolul ca una sau chiar mai multe banci mari sau mijlocii, de importanta sistemica, sa fie restructurate sau scoase la vanzare, ca umare a deciziei grupurilor din care fac parte, fara legatura cu ce se intampla in Romania.

A fost deja cazul unor banci mici, precum RBS, a carui actionar britanic a decis la Londra sa renunte la operatiunile din Romania si alte tari din afara nucleului de baza (non-core), o decizie strategica luata pentru a se conforma cerintelor autoritatilor de supraveghere, cu toate ca banca functiona eficient in tara noastra.

A urmat Citi, o alta banca fara probleme, dar a carui actionar a decis recent, din motive asemanatoare, sa renunte la operatiunile de retail din Romania.

Sa nu mai vorbim de problemele bancilor grecesti, a caror actionari sunt presati la Atena sa fuzioneze pentru a-si consilida puterea vlaguita de criza. Piraeus Bank a preluat ATE Bank iar NBG (Banca Romaneasca) va fuziona cu EFG Eurobank (Bancpost).

Ce se va intampla insa daca o banca straina mai mare de talia BCR, BRD, UniCredit sau ING devine "victima" unei decizii strategice la nivel de grup? Fireste ca afecteaza sistemul bancar romanesc sau altele vecine. Putem face ceva sa impiedicam un astfel de efect negativ?

Acesta este motivul pentru care Initiativa de la Viena, in care Romania este reprezentata de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa (vezi foto), care a reusit in primul an de criza sa previna o intempestiva retragere de lichiditati din tara de catre grupurile straine, are acum, in faza a 2-a, ca misiune sa coordoneze masurile de restructurare si salvare luate de bancile-mama in privinta filialelor si subsidiarelor din tarile-gazda din Estul Europei. Mai exact, sa asigure un proces decizional echilibrat intre autoritatile de reglementare locale si cele centrale dintre subsidiare si bancile-mama.

Pentru ca, precizeaza Initiativa de la Viena, "unele decizii pot fi rationale din punct de vedere al tarii de origine, dar în mod neintentionat pot avea efecte destabilizatoare pentru sistemul financiar într-o tară gazdă". Se propune astfel, luarea unor masuri care sa protejeze tarile-gazda ale subsidiarelor straine de deciziile strategice luate la nivel de grup de bancile din tarile din zona euro.

Iata aici ultimele propuneri in acest sens transmise de Initiativa de la Viena autoritatilor europene.