Super Mario ne aduce vesti bune: exista o contagiune pozitiva a pietelor financiare iar recesiunea se incheie la sfarsitul lui 2013 |
Autor: Bancherul.ro 2013-01-10 23:08 |
|
Mario Draghi (foto) presedintele Bancii Centrale Europene, alintat si "Super Mario", s-a declarat astazi optimist cu privire la iesirea din criza in 2013, spunand ca se observa o imbunatatire semnificativa a increderii si a indicatorilor pietelor financiare, care au determinat o "contagiune pozitiva".
Contagiune care s-a vazut inclusiv pe piata valutara din Romania, unde leul s-a apreciat semnificativ, coborand sub pragul de 4,4 lei, pana la 3,37 lei/euro.
Nu doar guvernul roman s-a laudat ca a putut sa se imprumute mai ieftin astazi, ci si alte tari europene: dobanda la titlurile de stat spaniole a scazut sub 5%, dupa ce atinsesera un record de 7,75% in iulie.
"Dobanzile titlurilor de stat si CDS-urile sunt mult mai mici, bursele au crescut iar volatilitatea este la un minim istoric", a precizat Draghi.
Dar inca nu putem vorbi ca am scapat de probleme, a precizat seful BCE, in cadrul conferintei de presa in care a anuntat mentinerea ratei de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, datorita semnalelor de imbunatatire graduala a economiei.
El considera ca este inca prea devreme pentru a spune ca am invins criza, in conditiile in care Europa este inca in recesiune, cu doua tari, Grecia si Spania, salvate de la faliment prin programe de ajutor financiar. De asemenea, in Italia vor avea loc alegeri luna viitoare, care ar putea provoca noi turbulente.
Seful BCE a spus ca vor fi mentinute masurile non-standard de asigurare a lichiditatilor pentru banci si de cumparare de titluri de stat, care au evitat riscul ca bancile sa opreasca creditarea economiei.
Si inflatia, care era de 2,2% in decembrie, ar putea scadea in continuare sub 2%, conform tintei BCE, a precizat Draghi. De altfel, el a subliniat ca stabilitatea preturilor ramane singurul obiectiv al Bancii Centrale Europene, spre deosebire de FED-ul american, ce se ingrijeste si de stimularea crearii locurilor de munca. "Noi consideram ca stabilitatea preturilor pe termen mediu si lung reprezinta un element principal pentru sustinerea cresterii economice si reducerii jomajului", a precizat Draghi.
Draghi: "Starea precara a economiei în zona euro este de aseptat să se extindă în 2013. În special, necesitatea de ajustare a bilanturilor în sectoarele financiare si non-financiare si persistenta incertitudii vor continua să afecteze activitatea economica. Spre finalul lui 2013, activitatea economică ar trebui să se revigoreze treptat. Orientarea acomodativă a politicii monetare, împreună cu imbunatatirea semnificativa a increderii pe piata financiară si fragmentarea redusă, ar trebui să stimuleze economia, iar cererea la nivel mondial ar trebui să se consolideze. Pentru a sustine încrederea, este esential ca guvernele să reducă în continuare dezechilibrele fiscale si structurale si sa continue cu restructurarea sectorului financiar."
|
|