www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Nicolae Cinteza, BNR: Anchetele DIICOT in cazul fraudelor bancare sunt binevenite

Autor: Bancherul.ro
2012-12-17 09:59
Anchetele Parchetului sunt binevenite şi vor descuraja pe cei tentaţi să comită astfel de fapte, a căror verificare nu intră în competenţa supravegherii BNR, dar ele sunt urmarea sesizărilor transmise de băncile în cauză şi chiar de BNR, afirmă şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză.

"În legătură cu recentele evenimente privind fraude identificate în băncile româneşti, precizez că Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit printr-un sistem de norme şi indicatori de prudenţă bancară care este urmărit atât la nivel individual, cât şi consolidat sau subconsolidat", a declarat Nicolae Cinteză, citat de Mediafax.

BNR nu-i poate supraveghea individual pe funcţionarii bancari

"Practicile internaţionale în domeniu nu converg către un regim în care autoritatea de supraveghere să asigure un supraveghetor pentru fiecare funcţionar bancar angajat în activitatea de creditare, pentru simplul motiv că, pe de o parte, sistemul ar fi ineficient, iar pe de altă parte s-ar sufoca şi concurenţa între bănci. În sistemul bancar românesc sunt 62.400 de salariaţi, care-şi desfăşoară activitatea în 5.766 de unităţi", a arătat oficialul băncii centrale.

Cu toate acestea, ori de câte ori au existat indicii privind posibile fapte penale, Direcţia Supraveghere din BNR a informat în termen organele abilitate.

Faţă de Volksbank, sesizarea BNR există încă din 2009

"Referitor la cele două bănci în discuţie, trebuie spus că în plus faţă de plângerile penale făcute de acestea, Direcţia Supraveghere din BNR a sesizat organele abilitate ale statului asupra suspiciunilor privind autenticitatea unor documente prezentate de clienţii Volksbank încă din luna noiembrie 2009", a menţionat Cinteză.

De asemenea, în ceea ce priveşte suspiciunile privind activitatea de creditare din BRD, în paralel cu banca păgubită, Direcţia Supraveghere BNR a informat Parchetul în luna mai 2011.

Anchetele se desfăşoară în forţă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis 20 de ordonanţe de reţinere, pentru 24 de ore, şi 21 de ordonanţe de obligare de a nu părăsi ţara, în cazul fraudelor bancare. Volksbank a anunţat joi că, în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autorităţile încă din mai 2010 pentru credite obţinute în baza unor documente falsificate şi că expunerea băncii este de doar 8 milioane de euro.

La rândul său, BRD a comunicat vineri că a descoperit cu câteva luni în urmă câteva scheme de finanţare ilegală şi a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control şi a desfăcut contractele de muncă ale salariaţilor care nu au respectat normele şi procedurile interne.