www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Programul Prima Casa pentru credite ipotecare garantate de stat continua si in 2013

Autor: Bancherul.ro
2012-12-14 16:49
Programul Prima Casă va continua în 2013, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013, se arata intr-un proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Iata ce se spune in nota de fundamentare a "Hotararii pentru completarea art.3 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă":

1. Descrierea situaţiei actuale

Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul ”Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând
în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.

În cadrul celei de-a patra şi a cincea etapă a programului, care se derulează în prezent, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului precum şi a plafonului suplimentar de 200 milioane euro acordat în anul 2012.

2. Schimbări preconizate

Întrucât unii finanţatori care, în cursul derulării programului şi-au exprimat opţiunea privind împărţirea riscului de credit şi a pierderilor cu statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant, şi-au epuizat plafonul reutilizat şi sunt pe cale să epuizeze cota din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, stabilit în anul 2012, se propune
asigurarea continuării programului Prima casă şi în anul 2013.

Se propune reglementarea unui set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se premisele utilizării integrale a plafonului alocat pe anul 2012 şi stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor.

Din cei 16 participanţi la etapa a 4-a a programului, un număr de 9 finanţatori (respectiv BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, OTP, Unicredit, Raiffeisen, Credit Agricole, Leumi Bank) au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, conform legislaţiei actuale acestea pot fi consumate numai până la 31.12.2012.

Pentru a se asigura continuarea programului Prima casă în condiţii optime şi în prima parte a anului 2013, fără a se crea panică în rândul beneficiarilor care doresc achiziţionarea unei locuinţe şi care nu pot finaliza acest proces până la finele anului 2012, propunem ca în anul 2013 să se poată emite garanții potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu încadrarea în limita diferenței rămase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012.

Suma reprezentând diferență rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2013.

Pentru efectuarea alocărilor și realocărilor din plafonul alocat pentru anul 2012 între finanțatorii care au încheiat protocoale cu FNGCIMM, în limita diferenței nealocate în condițiile alin.(10) până la data de 31 decembrie 2012, prevederile alin.(7)-(11) ale articolului 3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă, se aplică în mod corespunzător.

Finanțatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2012 în condițiile alin. (10) al articolului 3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă, vor fi autorizați să utilizeze integral diferențele din sumele alocate și neangajate până la data de 31 decembrie 2012, în
cursul anului 2013.

De asemenea pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 200 milioane euro, care să permită continuarea programului până la cel puţin mijlocul anului 2013, în condiţiile actuale.

Prin aprobarea reglementărilor în forma propusă, finanţatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat plafoanele anterioare, evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare cumpărare.

Pentru o administrare eficientă a resurselor limitate puse la dispoziţie, alocările se vor efectua continuu în favoarea finanţatorilor. FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a sumelor alocate şi de
ponderea garanţiilor acordate de finanţator în totalul garanţiilor acordate.

Pentru asigurarea continuităţii în activitatea de acordare a garanţiilor individuale în limita plafoanelor de garantare care vor fi alocate din plafonul aferent anului 2013, se propune ca relaţiile dintre finanţatori şi FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, să se deruleze în baza protocolalelor semnate în etapa anterioară a programului Prima casă, urmând ca acestea să fie modificate prin acte adiţionale.

Impactul asupra mediului de afaceri

Alocarea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului Prima casă în anul 2012 este o condiţie sine qua non pentru asigurarea continuităţii acestuia, cu consecinţe directe atât asupra stabilităţii pieţei imobiliare şi a sectoarelor adiacente acesteia, cât şi asupra activităţii de creditare pe segmentul retail, fiind de natură să
conducă la creşterea numărului de clienţi ai instituţiilor de credit.

Impactul social

Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziţionării/construirii unei locuinţe în condiţii avantajoase.
Proiectul de act normativ este corelat cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de act normativ este bazat pe o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.